Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krachle jsou snad nejjednodušším a nejrychlejším moučníkem ještě z dob našich babiček. Připravují se rozkrájením listového těsta a jsou hotové za pár minut. Ani úplní začátečníci nemají na přípravě krachlí co zkazit.

Krachle patřily mezi dobroty, které se pekly pořád dokola. Po jejich upečení platilo pravidlo "seber a zmiz" a babička nebo maminka mohly začít znovu. Naštěstí je listové pečivo křehké a lístkuje, proto se dali hříšníci podle drobečků vystopovat.

Jak připravit jednoduché krachle

Koupené nebo domácí listové těsto rozválíme na plát, ořežeme kraje a celou plochu těsta posypeme cukrem a skořicí. Nožem nebo rádýlkem nakrájíme čtverce, které několik minut pečeme v troubě, vyhřáté na 200–220 °C. Krachle je nejlepší jíst čerstvě upečené.

Krachle dvouvrstvé

Skládané krachle se pekly doma, ale také se daly koupit v každé cukrárně. Okrájený plát těsta rozpůlíme. Polovinu natřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem, skořicí a mletými ořechy. Na posypku položíme druhý plát, který potřeme rozšlehaným vejcem nebo máslem, posypeme cukrem, skořicí a sekanými ořechy. Plát rozkrájíme na čtverečky a ty přeneseme na plech, kde je zprudka upečeme.

Krachle plněné

Krachle se nikdy nepečou s nádivkou - pečeme jen jednoduché čtverce nebo obdélníčky, z nichž jednu polovinu naplníme a druhou polovinou přiklopíme. Nejčastěji připravujeme polštářky plněné šlehačkou, pudinkovým nebo máslovým krémem, šlehaným tvarohem či sladkou pěnou. K ozdobení stačí poprašek cukru a ovoce.

Sladké drobečky

Krachle se mohou připravit i naslano - listové těsto se na povrchu sype solí, kmínem, sezamem, mákem nebo různými semínky. Pokud chceme čtverečky plnit, použijeme slanou pěnu nebo pomazánku, kterou nastříkáme mezi čtverce ze sáčku s řezanou špičkou.

Komentáře

Další tipy a triky