Krachle jsou výborné křehké čtverečky z listového těsta posypané cukrem a skořicí
Krachle jsou snad nejjednodušším a nejrychlejším moučníkem ještě z dob našich babiček. Připravují se rozkrájením listového těsta a jsou hotové za pár minut. Ani úplní začátečníci nemají na přípravě krachlí co zkazit.
Krachle patřily mezi dobroty, které se pekly pořád dokola. Po jejich upečení platilo pravidlo "seber a zmiz" a babička nebo maminka mohly začít znovu. Naštěstí je listové pečivo křehké a lístkuje, proto se dali hříšníci podle drobečků vystopovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit jednoduché krachle
Koupené nebo domácí listové těsto rozválíme na plát, ořežeme kraje a celou plochu těsta posypeme cukrem a skořicí. Nožem nebo rádýlkem nakrájíme čtverce, které několik minut pečeme v troubě, vyhřáté na 200–220 °C. Krachle je nejlepší jíst čerstvě upečené.
Krachle dvouvrstvé
Skládané krachle se pekly doma, ale také se daly koupit v každé cukrárně. Okrájený plát těsta rozpůlíme. Polovinu natřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem, skořicí a mletými ořechy. Na posypku položíme druhý plát, který potřeme rozšlehaným vejcem nebo máslem, posypeme cukrem, skořicí a sekanými ořechy. Plát rozkrájíme na čtverečky a ty přeneseme na plech, kde je zprudka upečeme.
Komentáře