Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Zdroj: Top recepty

Krémové polévky jsou jemné, husté a vydatné. Příjemně nás zasytí a zahřejí. Základem je často zelenina, buď čerstvá nebo mražená, kterou rozmixujeme tyčovým mixérem. I méně populární druhy zeleniny v této polévce sklidí úspěch a pochutnají si děti i dospělí.

Oblíbené krémové polévky

Zeleninu do  všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru. Krémové polévky vždy zahušťujeme -  k zahuštění často stačí použít větší množství zeleniny nebo brambory. Po krátkém povaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a ochutíme. Kdo chce, přidá smetanu.

1. místo

Na brokolicovou polévku nejprve na tuku podusíme nakrájené vnitřní košťály společně s česnekem. Přilijeme vodu nebo vývar. Přidáme okrajové růžičky brokolice a krátce povaříme. Rozmixujeme ji, doplníme smetanou, dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a posolíme.

2. místo

Dýňová polévka se připravuje z populární dýně Hokkaido, která nám doma vydrží celou zimu při pokojové teplotě. Do polévky můžeme přidat brambory i mrkev. Velmi dobře se doplňuje s česnekem a kořením kari. Na talířích ji zdobíme opraženými dýňovými semínky a smetanou

3. místo

Hrášková polévka dobře chutná z mraženého i čerstvého hrášku, který přidáme k osmahnuté cibulce. Na zahuštění použijeme brambory, které uvaříme společně s hráškem. Polévku po rozmixování zjemníme smetanou a na talířích doplníme krutonky z toustového chleba

4. místo

Růžičky květáku vložíme do vroucího zeleninového vývaru. Po krátkém povaření polévku rozmixujeme. Zahustíme ji moukou, kterou nejprve rozmícháme ve smetaně. Na závěr polévku dochutíme bílým pepřem, solí a strouhaným muškátovým oříškem. Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou.

5. místo

Mrkvová polévka je doplněná osmahnutou cibulkou, čerstvým zázvorem a česnekem. Přidává se k ní uvařená cizrna. Na dochucení použijeme kari, muškátový oříšek a pepř. Na talířích polévku zdobíme vlašskými ořechy a čerstvou petrželkou

6. místo

Pórkovou polévku uvaříme ze zeleninového vývaru, zahustíme ji máslovou jíškou a na závěr ji zjemníme přidáním sladké smetany a žloutkem, který rozšleháme v mléce. Výborně chutná doplněná křupavými krutonky a ozdobená jemně nakrájeným čerstvým pórkem.

7. místo

Mladé cuketky, osmahnuté na oleji, doplníme cibulkou a bramborami. Povaříme je v zeleninovém vývaru a po rozmixování polévku dochutíme česnekem, pepřem a koriandrem. Přidáme sladkou smetanu a dochutíme citrónovou šťávou. Na talířích zdobíme tenkými plátky osmahnuté cukety a čerstvými bylinkami.

Čím doplnit krémové polévky

Na talířích nebo v miskách polévku doplníme několika kapkami oleje nebo trochou smetany - sladké, zakysané či rostlinné. Ozdobíme ji několika pěknými kousky nerozmixované zeleniny, posypeme krutonky nebo opraženými semínky a jemně nakrájenou naťovou zeleninou.

Krémové polévky jsou vhodné pro slavnostní i všední příležitosti. Žádané jsou díky své krémové konzistenci, kterou získáme rozmixováním polévky tyčovým mixérem, případně propasírováním. Jemnost polévek ocení i rodiny s malými dětmi a senioři.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky