Krémové polévky jsou jemné, husté a vydatné. Příjemně nás zasytí a zahřejí. Základem je často zelenina, buď čerstvá nebo mražená, kterou rozmixujeme tyčovým mixérem. I méně populární druhy zeleniny v této polévce sklidí úspěch a pochutnají si děti i dospělí.
Oblíbené krémové polévky
Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru. Krémové polévky vždy zahušťujeme - k zahuštění často stačí použít větší množství zeleniny nebo brambory. Po krátkém povaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a ochutíme. Kdo chce, přidá smetanu.
Na brokolicovou polévku nejprve na tuku podusíme nakrájené vnitřní košťály společně s česnekem. Přilijeme vodu nebo vývar. Přidáme okrajové růžičky brokolice a krátce povaříme. Rozmixujeme ji, doplníme smetanou, dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a posolíme.
Dýňová polévka se připravuje z populární dýně Hokkaido, která nám doma vydrží celou zimu při pokojové teplotě. Do polévky můžeme přidat brambory i mrkev. Velmi dobře se doplňuje s česnekem a kořením kari. Na talířích ji zdobíme opraženými dýňovými semínky a smetanou.
Hrášková polévka dobře chutná z mraženého i čerstvého hrášku, který přidáme k osmahnuté cibulce. Na zahuštění použijeme brambory, které uvaříme společně s hráškem. Polévku po rozmixování zjemníme smetanou a na talířích doplníme krutonky z toustového chleba.
Růžičky květáku vložíme do vroucího zeleninového vývaru. Po krátkém povaření polévku rozmixujeme. Zahustíme ji moukou, kterou nejprve rozmícháme ve smetaně. Na závěr polévku dochutíme bílým pepřem, solí a strouhaným muškátovým oříškem. Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou.
Mrkvová polévka je doplněná osmahnutou cibulkou, čerstvým zázvorem a česnekem. Přidává se k níuvařená cizrna. Na dochucení použijeme kari, muškátový oříšek a pepř. Na talířích polévku zdobíme vlašskými ořechy a čerstvou petrželkou.
Pórkovou polévku uvaříme ze zeleninového vývaru, zahustíme ji máslovou jíškou a na závěr ji zjemníme přidáním sladké smetany a žloutkem, který rozšleháme v mléce. Výborně chutná doplněná křupavými krutonky a ozdobená jemně nakrájeným čerstvým pórkem.
Mladé cuketky, osmahnuté na oleji, doplníme cibulkou a bramborami. Povaříme je v zeleninovém vývaru a po rozmixování polévku dochutíme česnekem, pepřem a koriandrem. Přidáme sladkou smetanu a dochutíme citrónovou šťávou. Na talířích zdobíme tenkými plátky osmahnuté cukety a čerstvými bylinkami.
Čím doplnit krémové polévky
Na talířích nebo v miskách polévku doplníme několika kapkami oleje nebo trochou smetany - sladké, zakysané či rostlinné. Ozdobíme ji několika pěknými kousky nerozmixované zeleniny, posypeme krutonky nebo opraženými semínky a jemně nakrájenou naťovou zeleninou.
Krémové polévky jsou vhodné pro slavnostní i všední příležitosti. Žádané jsou díky své krémové konzistenci, kterou získáme rozmixováním polévky tyčovým mixérem, případně propasírováním. Jemnost polévek ocení i rodiny s malými dětmi a senioři.
Komentáře