Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kremrole jsou cukrářské výrobky ve tvaru rolky (německy: rolle), plněné různými sladkými i slanými nádivkami. Klasické kremrole se připravují z listového těsta, ale existuje mnoho receptů i na jiná, domácí těsta.

Kremrole se připravují namotáním proužků listového těsta na kovovou formičku. Někdy se kremrole nesprávně označují jako trubičky - avšak ty se vyrábí z jednoho plátku těsta ve tvaru čtverce či obdélníku, do kterého kovovou trubičku zabalíme. 

Jak udělat kremrole

Připravíme si kovové trubičky, které se vyrábí ve dvou velikostech:

  • Koupíme nebo vypracujeme listové těsto. To domácí je naprosto bezkonkurenční, ale také pracnější - proto ho už jen málokdo dělá ručně.
  • Z těsta vyválíme plát, který rádýlkem nebo nožem nakrájíme na stejně široké proužky o šířce 2–3 cm podle velikosti kovové trubičky.
  • První proužek těsta navineme zešikma na trubičku - okraje by se měly mírně překrývat. Podle prvního kousku si pak nařežeme potřebné délky proužků.
  • Proužky těsta namotáme na trubičky, každý konec potřeme vajíčkem, přitiskneme k sobě a klademe je na plech spojem dolů.
  • Pečeme v troubě rozpálené na 200 °C. Po upečení je necháme chvíli vychladnout a ještě teplé sejmeme kremrole z trubičky.

Čím plnit kremrole

Máme několik chutných možností:

  • Italský bílkový sníh je tepelně upravený a díky tomu kremrole déle vydrží.
  • Šlehačka s cukrem - kremrole mají kratší trvanlivost, ale jsou velmi chutné.
  • Šlehaný tvaroh s kousky ovoce je báječná svačinka pro děti i zákusek ke kávě.
  • Bílkový sníh s ovocným pyré připomíná chuť indiánků a je velmi vyhledávaný.

Už se vám sbíhají sliny? Listové těsto byste měli mít neustále po ruce v mrazáku, proto vám nic nebrání vyzkoušet si křehké kremrole podle našeho videa:

Sladké drobečky

Jak zabít dvě mouchy jednou ranou? Čekáme-li hosty, upečeme dvojitou dávku kremrolí. Jedny naplníme sladkým krémem a druhou část slanou pěnou. Pokud dáme přednost slaným kremrolím a nemáme doma kovové trubičky, navineme proužky těsta na párky, surimi tyčinky či na hranolky zeleniny (pórek).

Komentáře

Další tipy a triky