Lahodná a pikantní křenová omáčka je báječná k uzenému masu. Víme, jak ji uvařit
Křen se pro svou palčivou chuť, způsobenou hořčičnými silicemi, používá jako příloha k masu, ale také z něj vaříme výrazné omáčky. Jeho chuť se perfektně snoubí především s uzeným masem, které k ní bývá často přidáváno.
Ač se to na první pohled nezdá, křen je bohatý na vitamín C, proto je také často využíván při boji s nachlazením či jako prevence. V kuchyni zpracováváme především kořen, ale výborné jsou i mladé listy, které se hodí třeba do salátů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit křenovou omáčku
Křenová omáčka je snadná a tak ji hravě zvládne uvařit i nezkušený začátečník. Navíc je rychle hotová, proto není třeba trávit u plotny celé dopoledne.
- Ve vyšším hrnci rozpustíme máslo, do kterého přidáme hladkou mouku. Jíšku smažíme, dokud nezačne zlátnout.
- Po částech vlijeme mléko. Zprvu nám vznikne hustá kaše, chvilinku a za stálého míchání ji povaříme, následně přidáme další část mléka, kterou pořádně zapracujeme. Nakonec přilijeme zbytek mléka. Omáčka pak bude jemná a bez hrudek. Necháme ji chvíli probublat.
- Přidáme najemno nastrouhaný křen a zjemníme smetanou.
- Povaříme ještě 5 minut a na závěr dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s uzeným nebo vařeným masem a houskovým či karlovarským knedlíkem.
Pokud chceme chuť křenu zvýraznit, přidáme ho do již uvařené omáčky a komu to bude stále málo, může jím posypat již naservírované jídlo přímo na talíři. Na zapití doporučujeme půllitr chlazeného piva.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Využití křenu v kuchyni: Český ženšen má všestranné použití. K čemu všemu se hodí?
Vejmrda aneb jablečný křen: Oblíbený dip k ovaru je nejlepší z červených jablek, chuť mu dodá vývar
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Komentáře