Přebytek jablek nebo hrušek výhodně zpracujeme na křížaly. Poradíme, jak plátky ovoce sušit a jak je pak využít
Křížaly jsou plátky sušeného ovoce, nejčastěji jablek nebo hrušek. Během sezony se jedná o dobrou možnost, jak trvanlivě uchovat ovoce s jeho přirozenou chutí.
Na křížaly potřebujeme správně zralé ovoce. Ovoce může být i padané, jen nesmí být nahnilé nebo plesnivé. Moučnatým jablkům se vyhneme, křížaly z nich nejsou kvalitní. Také přezrálé hrušky zpracujeme raději na povidla než na křížaly.
Jak křížaly připravíme
- Ovoce omyjeme, odkrájíme natlučené části, odstraníme jádřince. Můžeme je rozčtvrtit.
- Pak je nakrájíme i se slupkou na plátky asi 3 mm (maximálně 5 mm) silné.
- Plátky rozložíme jeden vedle druhého na tácek, pečicí papír nebo plátýnko.
- Aby neztmavly, můžeme je pokapat citronovou šťávou.
Sušilo se patrně už v pravěku. Sušení je totiž praktické a nasušené zásoby při vhodném skladování vydrží opravdu dlouho. A navíc si do značné míry udrží své barvy, vůně, chutě a dokonce i výživnost.…
Jak křížaly sušíme
- Dříve se plátky jablek sušily na slunci, v obecních sušárnách nebo nad kamny. Křížaly můžeme sušit na radiátorech, v troubě s ventilátorem nebo v sušičce.
- Začínáme sušit na nejnižší teplotu 50–60 °C. Když plátky zavadnou, zvýšíme teplotu na 70 °C.
- Po hodině až dvou plátky otočíme a dosušíme při 60 °C za občasného otáčení nebo promíchání.
- Celkově trvá sušení přibližně 6–8 hodin.
- Správně usušené křížaly se nelámou, ani z nich při ohnutí nevytéká šťáva. Málo usušené plody mají tendenci plesnivět, na to musíme být opatrní.
- Sušené ovoce po zchladnutí uložíme.
- Křížaly uchováme nejlépe ve sklenicích s víčkem v chladnější místnosti (spíž, komora, suchý sklep) a občas je kontrolujeme. Správně usušené a uskladněné vydrží beze změny i několik let.
Jak křížaly využijeme
Některé tipy na využití sušeného ovoce:
- Z křížal je výborné mlsání, zvlášť pokud jsme použili dostatečně sladké ovoce.
- Můžeme z nich připravit skvělý čaj pouhým zalitím vroucí vodou nebo krátkým povařením. Především v kombinaci s jinými sušenými plody (šípky, bezinky apod.) vznikne lahodný nápoj plný vitamínů.
- Z hruškových křížal lze připravit tradiční náplň frgálů.
- Křížaly jsou důležitou součástí vánoční ovocné omáčky.
- Mleté křížaly spolu s jiným sušeným ovocem mohou být složkou ovocných bonbonů.
- Sušené jablkové kroužky jsou hezkou dekorací na přírodních vazbách nebo věncích.
Dalším šikovným využitím čerstvých jablek je zpracování do směsi na pečený čaj.
Komentáře