Krůtí maso: Jak je vařit a péct, aby se povedlo
O krůtě se říká, že nabízí až 9 druhů masa. Některé zdroje ji označují za superpotravinu, zejména díky vysokému obsahu bílkovin a některých klíčových živin. Krůtí maso je asi ze 70 % bílé a z 30 % tmavé. Přesto ho do našeho jídelníčku zařazujeme poměrně málo, možná to je proto, že s ním nemáme moc zkušeností.
Krůtí maso je zdravou volbou, ale je důležité připravit ho tak, aby bylo chutné a bezpečné k jídlu. Podělíme se s vámi o tipy na jeho správnou úpravu, která zajistí nejen výbornou chuť, ale i zachování výživných hodnot pro naše zdraví.
- Prsa u krůty tvoří až 1/3 celé hmotnosti křehkého masa. Hodí se na grilování, uzení, pečení, vaření a na řízky.
- Stehna se chutí blíží k divoké zvěři. Spodní stehna jsou nejtmavší, jsou vhodná na uzení, pečení a vaření. Horní stehna používáme na pečení a omáčky.
- Křídla většinou pečeme.
- Krk a bok obsahuje tuk, proto jsou vhodné na polévky.
- Droby - játra se restují a žaludek se používá na polévky či guláš.
- Tuk se většinou ukládá těsně pod kůži a v případě diet se může odstranit.
Mohlo by vás zajímat
Tajemství šťavnatého krůtího masa
Pamatujte, že krůtí maso má tendenci se vařit rychleji, dbejte proto na to, aby se nepřevařilo a nevysušilo. Můžeme si pomoci několika způsoby.
- Marinování zachová vlhkost a dodá chuť. Obvykle se marináda připravuje z oleje, bylinek, koření a citronové šťávy.
- Termometrem sledujeme teplotu masa. Doporučuje se teplota 75–80 ºC.
- Prodloužíme dobu pečení při nižší teplotě kolem 160–165 ºC.
- Použijeme krycí fólii či pokličku a během pečení přikryjeme a nakonec odkryjeme, poté necháme maso zhnědnout.
- Podléváme maso vlastní šťávou nebo marinádou.
- Po dopečení necháme maso odpočinout před krájením asi 10 minut.
- Krájíme proti vláknům masa.
- Termo-izolační nádobou udržíme šťavnatost masa, můžeme použít třeba látku.
Jak vybrat kvalitní maso
Krůtí maso je lehce stravitelné a bohaté na bílkoviny. Má nižší obsah tuku a je vhodné třeba pro dietní účely nebo sportovce. Obsahuje vitamíny typu B, železo, zinek, selen, vápník. Jeho chuť ovlivňuje to, kde se krůta chovala. Nejlepší je samozřejmě z farmy a ideálně české.
Vychytávka redaktorky Lucky
Mnozí ji určitě znáte, ale já se o ni musím podělit i s ostatními. Mám doma dva hladové ,,krky” a potřebuji polévku a maso pro chlapa. Jelikož doma chováme krůty, volba je jasná.
- Vezmu krůtí stehno a dám je vařit do tlakového hrnce spolu se zeleninou na vývar.
- Po uvaření (ne moc dlouhém, ať se maso nerozpadne) vyjmu maso a dám do pekáčku zapéct kůži do křupava. Jedná se o rychlý a snadný způsob, při kterém máte jistotu, že maso je měkké a zároveň není vysušené.
- U tohoto pečení sice není výpek, ale pokud ho zrovna nepotřebujete, tak za mě je tento postup ideální volbou, kterou používám často.
Pokud jste už vyzkoušeli, můžete dát k článku palec (tento tip je užitečný) nebo nám do komentáře napište, na jaký způsob máte nejraději krůtí maso vy.
Komentáře