Která těsta nechat odležet? Jednoduchý krok zaručí lepší práci s těstem
V mnoha receptech, nejenom na vánoční cukroví, se můžete dočíst, že je vhodné těsto zpracovat a následně ho nechat několik hodin odležet, nejlépe přes noc. Některým těstům totiž tento postup vyloženě prospěje.
Odležení těsta je jeden z důležitých kroků, které by se při pečení neměly podceňovat. U řady těst je odležení důležité z důvodu uvolnění lepku, díky čemuž se s těstem bude lépe pracovat, bude vláčné, nelepivé a nebude se trhat, jiným těstům pomůže čas lépe uvolnit aroma z koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Která těsta nechat odležet
Správné odležení je u některých těst klíčem k úspěchu.
- Především křehká těsta, kam lze zařadit i těsto linecké, je vhodné po zpracování zabalit do potravinářské fólie a nechat nejméně půl hodiny odpočinout v lednici, nejlépe přes noc. Díky tomu se pak těsto nelepí, je vláčné, netrhá se a dobře se s ním pracuje.
- I listové těsto, které je složitější na přípravu, je vhodné nechat odležet alespoň hodinu v lednici, aby se s ním následně lépe pracovalo a těsto krásně listovalo.
- U perníčků je odležení těsta též důležitou částí postupu, a to nejen kvůli uvolnění vůně z koření.
- Palačinkové těsto necháváme po umíchání těsta alespoň půlhodinky odpočinout. Lepek díky tomu nabobtná, palačinky budou pružnější a nebudou se trhat při otáčení.
A něco pro inspiraci? Máme pro vás videorecept na chutné linecké cukroví, které patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví. Nezapomeňte na čas k odležení těsta, práce se pak bude lépe dařit.
Komentáře