Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V mnoha receptech, nejenom na vánoční cukroví, se můžete dočíst, že je vhodné těsto zpracovat a následně ho nechat několik hodin odležet, nejlépe přes noc. Některým těstům totiž tento postup vyloženě prospěje.

Odležení těsta je jeden z důležitých kroků, které by se při pečení neměly podceňovat. U řady těst je odležení důležité z důvodu uvolnění lepku, díky čemuž se s těstem bude lépe pracovat, bude vláčné, nelepivé a nebude se trhat, jiným těstům pomůže čas lépe uvolnit aroma z koření

Která těsta nechat odležet

Správné odležení je u některých těst klíčem k úspěchu

  • Především křehká těsta, kam lze zařadit i těsto linecké, je vhodné po zpracování zabalit do potravinářské fólie a nechat nejméně půl hodiny odpočinout v lednici, nejlépe přes noc. Díky tomu se pak těsto nelepí, je vláčné, netrhá se a dobře se s ním pracuje.
  • I listové těsto, které je složitější na přípravu,  je vhodné nechat odležet alespoň hodinu v lednici, aby se s ním následně lépe pracovalo a těsto krásně listovalo.
  • U perníčků je odležení těsta též důležitou částí postupu, a to nejen kvůli uvolnění vůně z koření.
  • Palačinkové těsto necháváme po umíchání těsta alespoň půlhodinky odpočinout. Lepek díky tomu nabobtná, palačinky budou pružnější a nebudou se trhat při otáčení.

A něco pro inspiraci? Máme pro vás videorecept na chutné linecké cukroví, které patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví. Nezapomeňte na čas k odležení těsta, práce se pak bude lépe dařit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky