Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovací sezóna je v plném proudu a možná přemýšlíte nad tím, které maso se na gril hodí nejlépe. Grilovat můžete prakticky kterékoli, ale jen některé druhy jsou lahodně šťavnaté a po grilování nevysušené. Které to jsou?

Jsou to ty druhy masa, které v sobě obsahují nějaký tuk. Kuřecí prso je je po grilování suché a to díky absenci tuku. Nebojte se proto na gril vybírat takový druh masa, který je tukem pěkně prorostlý. Během grilování se tuk rozpustí a vstřebá se do masa. Díky tomu si pochutnáme na pěkně šťavnatém plátku.

Které maso se nejvíce hodí na grilování

Pokud zrovna nemáte k dispozici tučnější kus masa, můžete si pomoci marinováním. Marinované maso je křehčí a šťavnatější.

  • U vepřového masa vybíráme raději prorostlou krkovici než libovou kýtu.
  • Drůbeží maso má tučnější stehna a tak jsou rozhodně lepší volbou než prsa, která gril rychle vysuší. Pokud ale máte prsa raději, určitě je naložte na noc třeba do jogurtu či jiné marinády. Potom si zaručeně pochutnáte.
  • U hovězího masa je dobré zvolit takovou část, která nebyla moc namáhána. V opačném případě bude maso tuhé a žvýkavé. Vybírejte tedy mezi vysokým a nízkým roštěncem, pravou svíčkovou nebo zadní kýtou, která má výrazné tukové mramorování.
  • I ryby jsou na grilu velmi oblíbené a protože se jedná o jemné maso, je lepší grilovat menší druhy ryb, které drží lépe pohromadě. Z těch sladkovodních to jsou kapr, pstruh, candát nebo siven, a mezi mořskými rybami je dobrou volbou tučnější makrela, losos nebo tuňák.

Kromě masa připravíme na grilu také báječně křupavou zeleninu, roztékající se sýry i dětmi oblíbené grilované ovoce. Navíc je grilování příjemný způsob, jak strávit čas s rodinou i přáteli.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky