Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naťová zelenina je v naší kuchyni velmi vítaná. Pokrmům dá nejen lákavý vzhled, ale také vylepší jejich chuť, a kromě toho jídla doplní o důležité živiny. Poradíme, na jaké rostliny je potřeba včas myslet, než je první mrazíky poškodí.

Nať sklízíme při pěkném počasí, pečlivě ji otrháme a doneseme domů. Doma natě přebereme a zbavíme suchých, tuhých a nepěkných částí. Pak vše dobře propláchneme, nejlépe pod tekoucí vodou v miskách s otvory. Pokud je natí málo, postačí k oplachování cedník. Osušenou nať obvykle nakrájíme a pak ji můžeme mrazit, sušit, nakládat do soli, využít na přípravu pesta nebo zpracovat na domácí vegetu společně s dalšími druhy zeleniny.

Jaké natě sklidit před příchodem zimy

Na zahradách pěstujeme různé druhy natí. Některé rostliny, ze kterých nať sklízíme, vydrží pouze jednu sezónu, ale jiné jsou vytrvalé. I když se však jedná o trvalky, jejich nať během zimy už často není tak chutná, osychá a vadne. 

Pokud přemýšlíte, jak sklizenou nať spotřebovat, máme pro vás jeden tip. Uvařte třeba výtečnou kulajdu, ve které nesmí chybět kopr. Ten čerstvě sklizený je samozřejmě nejlepší. A hodit se budou právě nasbírané lesní houby.

Pěstujete i další druhy zeleniny pro chutnou nať? Napište nám do komentáře o vašich zkušenostech.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky