Kterou mouku do lívanců? Zvolte správně a připravte si ty nejlepší nadýchané lívance
Ať už s lívanci začínáte den nebo si je vychutnáte v podobě sladkého oběda či dobroty k odpolední kávě, jedno je jisté - milují je děti i dospělí. Jejich variant je nespočet, nejlépe však chutnají s ovocem, tvarohem a povidly.
Lívance jsou oblíbeným sladkým moučníkem, který připravujeme z mouky, vajec, mléka, případně jogurtu nebo kefíru, droždí, nebo v rychlejší variantě z prášku do pečiva. Lívance smažíme na pánvi, na talíři je pak dozdobíme. Méně časté, zato chutné jsou slané zeleninové lívance, které můžeme doplnit bylinkami i uzeninou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kterou mouku použít do lívanců
Těsto na lívance je podobné těstu na palačinky, avšak je hustější a kypřejší. Lívance oproti palačinkám krásně naběhnou a udělají nadýchaný bochánek. Jednou z důležitých podmínek úspěchu je použití vhodné mouky do těsta.
- Ideální je pšeničná hladká mouka, kterou přidáváme do těsta postupně. Finální lívancové těsto je konzistencí vždy hustější než to palačinkové.
- Mnoho kuchařek má dobrou zkušenost s použitím polohrubé mouky, která je do těchto jemných těst stejně tak vhodná.
- Zdravější, ale stále chutné lívance připravíme ze špaldové mouky, která je dobře stravitelná a má lehce oříškovou chuť.
- Mouku můžeme také úplně vynechat a připravit lívance z ovesných vloček, které doporučujeme alespoň částečně rozmixovat, případně těsto nechat chvíli odležet, aby vločky změkly.
- Bezlepkové lívance jsou mimo jiné výborné z pohankové, mandlové nebo rýžové mouky.
Komentáře