Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ať už s lívanci začínáte den nebo si je vychutnáte v podobě sladkého oběda či dobroty k odpolední kávě, jedno je jisté - milují je děti i dospělí. Jejich variant je nespočet, nejlépe však chutnají s ovocem, tvarohem a povidly.

Lívance jsou oblíbeným sladkým moučníkem, který připravujeme z mouky, vajec, mléka, případně jogurtu nebo kefíru, droždí, nebo v rychlejší variantě z prášku do pečiva. Lívance smažíme na pánvi, na talíři je pak dozdobíme. Méně časté, zato chutné jsou slané zeleninové lívance, které můžeme doplnit bylinkami i uzeninou. 

Kterou mouku použít do lívanců

Těsto na lívance je podobné těstu na palačinky, avšak je hustější a kypřejší. Lívance oproti palačinkám krásně naběhnou a udělají nadýchaný bochánek. Jednou z důležitých podmínek úspěchu je použití vhodné mouky do těsta

  • Ideální je pšeničná hladká mouka, kterou přidáváme do těsta postupně. Finální lívancové těsto je konzistencí vždy hustější než to palačinkové. 
  • Mnoho kuchařek má dobrou zkušenost použitím polohrubé mouky, která je do těchto jemných těst stejně tak vhodná. 
  • Zdravější, ale stále chutné lívance připravíme ze špaldové mouky, která je dobře stravitelná a má lehce oříškovou chuť.
  • Mouku můžeme také úplně vynechat a připravit lívance z ovesných vloček, které doporučujeme alespoň částečně rozmixovat, případně těsto nechat chvíli odležet, aby vločky změkly. 
  • Bezlepkové lívance jsou mimo jiné výborné z pohankové, mandlové nebo rýžové mouky. 
Lívance smažíme z obou stran na rozehřáté nepřilnavé pánvi, na které mašlovačkou rozetřeme kousek másla nebo zdravějšího kokosového oleje. Také je můžeme smažit v lívanečníku, který se postará o jejich pravidelný tvar. 
Z jaké mouky připravujete vaše nejoblíbenější lívance? Budeme rádi, když se s námi podělíte do komentářů pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky