Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škubánky jsou báječným řešením pro ty, kdo si rádi sami vaří, ale mnoho času jim na to nezbývá. Pokud vám chutnají jídla z bramborového těsta, ať už naslano nebo nasladko, a hledáte co nejrychlejší alternativu, nechte se inspirovat jednoduchým receptem našich babiček.

Takové šišky s mákem nebo bramborové knedlíky s kysaným zelím - to je velká dobrota, a pokud spěcháte a vaření z bramborového těsta je pro vás moc náročné, nemusíte to vzdávat, bramborové škubánky (kucmoch) jsou totiž skvělým řešením i pro časově zaneprázdněné. Na škubánky potřebujete pouze brambory a mouku, s výběrem mouky vám poradíme.

Kterou mouku na škubánky

Na škubánky se nejčastěji používá hrubá mouka, škubánky s ní mají nejlepší konzistenci. Pokud hrubou mouku nemáte, použijte polohrubou. Na 1 kg brambor budete potřebovat asi 150 g mouky.

Postup je velmi snadný - kdysi ho musely zvládat hospodyně, které nemohly dlouho postávat u sporáku.

  1. Oloupané brambory (nejlépe typu C) nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě do poloměkka.
  2. Z uvařených brambor odlijte trochu vody (zatím ji nevylévejte) a část vody u brambor nechte.
  3. Na brambory nasypte mouku, obrácenou vařečkou "propíchejte" až ke dnu a směs nechte asi 15–20 minut pod pokličkou propařit
  4. Naše babičky hrnec přitom postavily na okraj kamen, vy budete muset udržovat na sporáku jen velmi mírnou teplotu.
  5. Poté těsto dobře promíchejte a propracujte. Pokud je příliš husté, dolijte trochou vody (tu, kterou jste dříve odlili). Nesmí být ale ani řídké. 
  6. Pak už začněte lžící namočenou v rozehřátém tuku vykrajovat škubánky a dávat je rovnou na talíře nebo do mísy.
  7. Škubánky podávejte buď nasladko s mletým mákem a cukrem nebo naslano např. s kysaným zelím, pečeným masem a osmaženou cibulku
  8. Škubánky, které nespotřebujete, můžete druhý den krátce opéct na tuku. S křupavou kůrčičkou budou výborné a mohou se podávat nejen k zelí, ale také např. ke guláši.

Škubánky jsou báječným jídlem, které navzdory své jednoduchosti má mnoho příznivců. Vyzkoušet je můžete také podle následujícího videa.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky