Jakou mouku na nekynuté lité těsto? Je skvělé na moučníky, palačinky i lívance
Lité těsto se vyznačuje svou řidší konzistencí a připravujeme ho nejčastěji z mléka, vajec, mouky a špetky soli. Z litého těsta vznikají všechny rychlé moučníky a snídaňové dobroty jako jsou palačinky, vafle, lívance a až z rakouské dálky císařský trhanec.
Lité těsto se běžně připravuje bez cukru a kypřidel, nicméně vzhledem k použití u různých receptů se jeho příprava mírně liší. Palačinky nakypříme pouhým smícháním surovin, zatímco u trhance se o to postará do tuha vyšlehaný sníh z bílků. Lívance a vafle se nejčastěji připravují kynuté z droždí, ale rychlejší varianta je s kypřicím práškem, který nejčastěji přidáváme i do hrnkových litých moučníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kterou mouku na nekynuté lité těsto
Abychom docílili krásně nadýchaného litého těsta, je důležité zvolit správnou mouku, kterou přidáváme postupně a za stálého míchání, aby nevznikly hrudky. Příliš husté těsto naředíme mlékem do požadované konzistence. A jaká mouka je vhodná?
- Na přípravu palačinek je nejlepší pšeničná hladká mouka, která obsahuje hodně lepku a díky tomu jsou palačinky krásně tenké a vláčné.
- Na lívance se nejčastěji používá taktéž pšeničná hladká mouka, ale stejně tak můžeme do lívanců použít polohrubou mouku.
- Na přípravu trhance a vaflí se dokonale hodí hladká mouka, jejíž část můžeme bez obav nahradit polohrubou moukou.
- Lité moučníky jsou nejlepší z polohrubé mouky, která se postará o pórovitost a nadýchanost těsta.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládovou polevu ganache zvládne každý. Je hotová během chvilky a skvělá na potírání dortů a moučníků
Čím naplnit palačinky, abychom obměnili jídelníček? Na výběr máme náplně sladké i slané
Kterou mouku použít na kynuté lité těsto? Vyzkoušejte náš tip a buchta se vždy povede
Komentáře