Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačka je dokonale vyšlehaná vysokoprocentní smetana. Šleháním se do tekutiny vhání vzduchové bublinky, které zajistí jemnost a nadýchanost krému, který se pak používá ke zdobení dortů, řezů, zákusků a pohárů.

Šlehačka je daleko chutnější, pokud je oslazená. Cukr se do smetany přidává postupně po lžicích, ale to až po chvilce šlehání, kdy nabyde na objemu. V ten okamžik můžeme šlehačku dochutit vanilkou, karamelem, čokoládou nebo likérem.

Jaký cukr použijeme do šlehačky

Měli bychom se řídit jednoduchými pravidly:

  • Studené šlehačky k ozdobení dortů, zákusků nebo pohárů, potřebují k jemné a pevné textuře moučkový cukr. Krupicový cukr, který se nestihne ve šlehačce rozpustit a stane se tak až později, způsobí zvodnatění a spadnutí krému.
  • Teplá šlehačka nebo smetana, která se šlehá z tepelně upravených surovin včetně cukru, se připravuje z cukru krupice. Jedná se o karamel, pařížskou šlehačku, ganache, směsi na nepečené dorty se želatinou a vařené krémy.

Oblíbeným a rychlým dezertem hlavně v létě jsou taštičky z listového těsta, plněné šlehačkou a ovocem, na jejichž přípravu se můžete podívat v našem videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky