Který cukr do korpusu? Rozhodujte se mezi krupicovým a moučkovým cukrem
Korpus na dort se připravuje z jemného nadýchaného piškotu, jehož základní složkou je směs žloutků s cukrem, našlehaná do světlé lehké pěny. Cukr je velice důležitou součástí těsta a má vliv na jeho výslednou kvalitu.
Základem dortového korpusu jsou žloutky, ušlehané s cukrem, mouka a bílkový sníh. Mnoho kuchařek ukončí přípravy k pečení jen proto, že nemají doma druh cukru podle konkrétního receptu, ale to je chyba. Do korpusu se hodí oba cukry.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Který cukr se používá do korpusu
Pokud se řídíme receptem, je rozhodnutí jasné. Bez receptu se rozhodneme sami:
- Žloutky s krupicovým cukrem se šlehají déle, aby se rozpustily krystalky cukru. K tomu pomůže i pár lžic horké vody.
- Žloutky s moučkovým cukrem se šlehají kratší dobu, což je matoucí - šlehání je pak ukončeno dříve, než se cukr rozpustí.
Není rozhodující, zda použijeme cukr krupicový nebo moučkový - důležité je důkladné vyšlehání cukru se žloutky do jemné, nadýchané, světle žluté pěny. Rozetřením směsi mezi prsty zjistíme, jestli je cukr dostatečně rozpuštěný.
Na přípravu korpusu s krupicovým cukrem se můžete podívat ve videu:
Komentáře