Jak vykuchat králíka? Poradíme vám krok za krokem
Staženého králíka je potřeba vykuchat. V následujícím článku si projdeme krok za krokem jednotlivé úkony tak, aby se vše povedlo. Byla by škoda znehodnotit takové kvalitní maso, proto se začtěte níže a nechte se vést našimi radami.
Králičí maso je mírně nasládlé, bledě růžové a jemně vláknité. Má nízký obsah cholesterolu a obsahuje větší množství bílkovin. Pro svoji lehkou stravitelnost se doporučuje pro děti i na dietní stravování. Vyznačuje se krátkou dobou potřebnou k jeho přípravě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vykuchat králíka krok za krokem
Z králičích vnitřností použijeme srdce, plíce, játra a ledvinky. Níže se dozvíte, jak se k nim dostat.
- Staženého králíka si otočíme břichem k sobě a nařízneme břišní tkáň před konečníkem. Vedeme řez dolů ke konci prsní kosti.
- Jakmile řez dokončíme, vyhřeznou střeva a další vnitřnosti, které ale zůstanou viset a nevypadnou ven.
- Vezmeme králíka za kýty a pohybem vzad proti pánevní kosti uvolníme stydkou kost. Nařízneme z obou stran ocas, který jsme si tam při stahování nechali. Oddělíme ho od ocasních obratlů.
- Táhneme za ocas a postupně odřezáváme střevo, včetně jeho obsahu, a navazující močový měchýř.
- Odřízneme zbylá střeva a žaludek.
- Odřízneme játra, zde musíme být opatrní, abychom nepoškodili žluč. Tu vyřízneme a vyhodíme. Játra si dáme stranou.
- Vyjmeme srdce i plíce a dáme stranou.
- Uvnitř trupu zůstaly ještě ledviny, které můžeme také vyjmout.
- Nakonec očistíme králíka od dýchacích a trávicích trubic, které vedly od hlavy, a máme hotovo.
- Králíka odřízneme v hlezenním kloubu za patní kostí a omyjeme ve studené vodě.
- Necháme do druhého dne odpočinout v lednici, aby se maso tzv. vydýchalo, potom můžeme dál zpracovávat.
Teď už nezbývá nic jiného, než si vybrat nějaký zajímavý recept a připravit si chutný oběd. Co takhle vyzkoušet tohoto bezkonkurenčního králíka? Přejeme dobrou chuť!
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Špikování králíka před pečením zajistí, aby měl šťavnaté a chutné maso. Poradíme, jak na to
Komentáře