Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, co je kulér? Je to potravinářské barvivo a dochucovadlo
Zdroj: Pixabay - vecstock

Kulér je potravinářské barvivo hnědé až černé barvy a karamelové chuti. Pro své vlastnosti se využívá při přípravě sladkého i slaného pečiva, dortů a krémů, při uzení masa, klobás, uzenin a k vylepšení omáček.

Kulér se vyrábí pálením řepného nebo třtinového cukru při teplotě nad 100 °C, ale nejvýše na 140 °C. Při výrobě se používá amoniaku k dosažení tmavé barvy. Kulér je dobře rozpustný ve vodě a svou konzistencí připomíná med.

Kalendář Celý kalendář

Příprava domácího kuléru

Potřebujeme krupicový cukr, který budeme tavit na pánvi:

  • 1 kg cukru pálíme ve vyšším kastrolu, dokud nemá tmavě hnědou barvu.
  • Do hnědé hmoty nalijeme 0,5 - 0,7 l vody - opatrně, prská to!
  • Pilně mícháme, aby se cukr ve vodě rozpustil a vše převaříme.
  • Případné kousky cukru odstraníme přecezením směsi přes sítko.
  • Kulér nalijeme do sklenic a uchováme v chladu - vydrží až 1 rok.

K čemu použít kulér

Kulér má velmi široké využití a doma se rozhodně neztratí:

  • Obarvení pečiva a moučníků nebo jako příchuť do krémů a přelivů.
  • Barvení a dochucení omáček, nápojů a lihovin, vína a piva.
  • Při uzení masa, ostravských klobás a při barvení anglické slaniny.
  • Barvení přírodních střev před narážením klobás a plnění salámů.
Kulér využijí všichni, kdo připravují například větrníky - ať je to na obarvení a dochucení šlehačky, tak na karamelovou polevu - jak můžete vidět v našem videu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky