Nepečené kuličky jsou posledním cukrovím, které před Vánoci připravujeme
Kuličky jsou nepečeným cukrovím, které se připravuje převážně na Vánoce - ale i během roku z nich lze udělat bonboniéru, která směle konkuruje drahým výrobkům z obchodu. Jejich příprava je přitom velice jednoduchá.
Základem těsta na kuličky jsou drobečky nebo malé kousky suchých potravin, které se smíchají s měkkou surovinou, aby se dosáhlo požadované tvárnosti hmoty. Nedílnou součástí kuliček jsou dochucovadla, která jim dají konečnou chuť i vůni.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je základem těsta na kuličky
Možností je mnoho, můžeme zpracovat i různé zbytky:
- Mleté nebo drcené kulaté a cukrářské piškoty, sušenky, dortové oplatky.
- Rozdrobené piškotové těsto, zbytky polámaného vánočního cukroví.
- Ovesné vločky, mandlová a kokosová mouka, ale i kukuřičné lupínky.
- Jáhly, fíky, datle, strouhaná mrkev, kandované ovoce, namočené rozinky.
- Kokos, různé druhy mletých ořechů, strouhané oloupané mandle.
S čím smíchat základ na kuličky
- Kokos, kakao a strouhané ořechy se používají nejčastěji, protože všem chutnají.
- Sušené, kandované a lyofilizované ovoce dají kuličkám ovocnou příchuť.
- Voňavé koření (skořice, vanilka, muškátový oříšek) nesmí v cukroví chybět.
- Kousky polámaného barevného cukroví vytvoří v kuličkách vkusnou mozaiku.
- Pokrájené ovocné želé vypadá v kuličkách jako kousky barevných sklíček.
Jaké použít pojivo na nepečené těsto
I zde se nabízí spousta možností z domácích zásob:
- Nejlepším pojivem kuliček je máslo a zbytky různých máslových krémů.
- Oblíbeným pojivem je med a mléko Salko v základní i karamelové podobě.
- Rozpuštěná čokoláda spojí každou směs, ale musí se s ní pracovat rychle.
- Při přípravě ovocných kuliček využijeme zbylé marmelády a sirupy.
- Nesmíme zapomínat na rum, vaječný koňak, griottku a jiné likéry.
V čem obalujeme nepečené kuličky
Záleží na tom, co ještě doma najdeme:
- V kokosu, mandlích nebo mletých oříšcích a v rozdrobených sušenkách.
- V nastrouhané čokoládě, čokoládovém drobení, v kakau nebo v cukru.
- V rozpuštěné čokoládě nebo v barevné fondánové polevě.
- V barevném cukrovém máčku, v lesklých jedlých flitrech a perličkách.
- Ve strouhaných tatrankách, v perníkovém nebo medovníkovém těstě.
V našem videu se můžete podívat na přípravu jednoduchých Raffaelo kuliček jen ze Salka, kokosu a mandlí:
Sladké drobečky
Všechny druhy směsi, dochucovadel, polev a zdobení můžeme mezi sebou vzájemně kombinovat. Fádní barvu směsi vylepšíme jedlými potravinářskými barvami - díky tomu vytvoříme několik druhů kuliček, které obalíme v různých polevách a posypkách a po vložení do papírových košíčků získáme krásný jedlý dárek.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na krém do cukroví, který déle vydrží? Sázkou na jistotu je máslový základ, alkohol navíc a dostatek cukru
Jak nastrouhat mandle? Pomůže vám struhadlo, kuchyňský robot nebo sekáček
Tři báječné dezerty do skleniček, do nichž využijete zbytky cukroví. Chutnají božsky, vypadají úžasně a příprava je snadná
Komentáře