Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuličky jsou nepečeným cukrovím, které se připravuje převážně na Vánoce - ale i během roku z nich lze udělat bonboniéru, která směle konkuruje drahým výrobkům z obchodu. Jejich příprava je přitom velice jednoduchá.

Základem těsta na kuličky jsou drobečky nebo malé kousky suchých potravin, které se smíchají s měkkou surovinou, aby se dosáhlo požadované tvárnosti hmoty. Nedílnou součástí kuliček jsou dochucovadla, která jim dají konečnou chuť i vůni.

Co je základem těsta na kuličky

Možností je mnoho, můžeme zpracovat i různé zbytky:

  • Mleté nebo drcené kulaté a cukrářské piškoty, sušenky, dortové oplatky.
  • Rozdrobené piškotové těsto, zbytky polámaného vánočního cukroví.
  • Ovesné vločky, mandlová a kokosová mouka, ale i kukuřičné lupínky.
  • Jáhly, fíky, datle, strouhaná mrkev, kandované ovoce, namočené rozinky.
  • Kokos, různé druhy mletých ořechů, strouhané oloupané mandle.

S čím smíchat základ na kuličky

K drobečkům nyní musíme přidat ingredience, které je dochutí:
  • Kokos, kakao a strouhané ořechy se používají nejčastěji, protože všem chutnají.
  • Sušené, kandované a lyofilizované ovoce dají kuličkám ovocnou příchuť.
  • Voňavé koření (skořice, vanilka, muškátový oříšek) nesmí v cukroví chybět.
  • Kousky polámaného barevného cukroví vytvoří v kuličkách vkusnou mozaiku.
  • Pokrájené ovocné želé vypadá v kuličkách jako kousky barevných sklíček.

Jaké použít pojivo na nepečené těsto

I zde se nabízí spousta možností z domácích zásob:

  • Nejlepším pojivem kuliček je máslo a zbytky různých máslových krémů.
  • Oblíbeným pojivem je med a mléko Salko v základní i karamelové podobě.
  • Rozpuštěná čokoláda spojí každou směs, ale musí se s ní pracovat rychle.
  • Při přípravě ovocných kuliček využijeme zbylé marmelády a sirupy.
  • Nesmíme zapomínat na rum, vaječný koňak, griottku a jiné likéry.

V čem obalujeme nepečené kuličky

Záleží na tom, co ještě doma najdeme:

  • V kokosu, mandlích nebo mletých oříšcích a v rozdrobených sušenkách.
  • V nastrouhané čokoládě, čokoládovém drobení, v kakau nebo v cukru.
  • V rozpuštěné čokoládě nebo v barevné fondánové polevě.
  • V barevném cukrovém máčku, v lesklých jedlých flitrech a perličkách.
  • Ve strouhaných tatrankách, v perníkovém nebo medovníkovém těstě.

V našem videu se můžete podívat na přípravu jednoduchých Raffaelo kuliček jen ze Salka, kokosu a mandlí:

Sladké drobečky

Všechny druhy směsi, dochucovadel, polev a zdobení můžeme mezi sebou vzájemně kombinovat. Fádní barvu směsi vylepšíme jedlými potravinářskými barvami - díky tomu vytvoříme několik druhů kuliček, které obalíme v různých polevách a posypkách a po vložení do papírových košíčků získáme krásný jedlý dárek.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky