Jak připravit květákové placičky? Chutnají báječně a jsou snadné i pro začátečníky
Květák je mimořádně oblíbenou zeleninou, jejíž pěstování není úplně snadné. Krásně narostlý květák se dá zpracovat do celé řady chutných jídel, jednou z možností jsou květákové placičky, které se báječně hodí na letní oběd. Máme pro vás jednoduchý recept.
Občas se dá koupit květák v akci za lepší cenu a málokdo z nás v takové situaci odolá. Pokud máte krásný květák a přemýšlíte, jak ho zpracovat, květákové placičky by mohly být to pravé. Smažený květák, obalovaný v trojobalu, je výtečný a oblíbený, ale u těchto placiček vás nadchne jejich jednoduchost. Přesvědčte se sami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat květákové placičky
Do přípravy placiček se mohou pustit i nezkušené hospodyňky, strávníci jistě zajásají.
- Nejprve si připravte potřebné suroviny. Na jeden středně velký květák budete potřebovat pouze 6 lžic polohrubé mouky, 2 vejce a sůl. Dále ještě olej na smažení.
- Květák zbavte listů a rozeberte ho na menší růžičky, které uvaříte v osolené vodě do poloměkka.
- Tip: Doporučujeme vaření květáku v páře, při kterém se do vody zbytečně nevyluhují důležité živiny. Pokud ale květák vaříte ve vodě, využijte ji pak na polévku.
- Vychladlý květák rozmačkejte vidličkou nebo mačkadlem na brambory, můžete ho také nahrubo nastrouhat.
- Přidejte mouku a žloutky. Pak zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Na šlehání sněhu se výborně hodí elektrický šlehač, který usnadní práci. Směs dosolte.
- Na pánvi nechte rozehřát olej a na něm smažte menší placičky. Během smažení je opatrně otočte a usmažte je z obou stran pěkně dozlatova.
- Placičky výborně chutnají teplé s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší, studené je můžete podávat s chlebem.
Podívejte se na kompletní znění receptu na jednoduché květákové placičky.
Můžete ochutnat i další květákové placičky nebo karbanátky z našeho receptáře. Pod každým receptem najdete zajímavé komentáře, které vám pomohou vybrat ten nejvhodnější.
Komentáře