Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční dorty se připravují podle konkrétních receptů. Ikonické dorty bychom si ani nedokázali představit v jiném provedení než tradičním - korpus a krém k sobě patří a díky nim jsou dorty jednoduše pojmenovatelné.

Některé dorty se "narodily" podle receptů, které se staly součástí tradice dané země. Není problém cokoliv v receptu změnit, ať korpus nebo krém, protože každému chutná něco jiného. Otázkou ale zůstává - je to pak ještě tradiční dort? Víte, jak původní dort vypadá, z jakého je těsta a jaký krém k němu vždy patřil? 

Jaký krém patří do jakého dortu

Základních možností je sedm - představíme vám je:

  1. Máslové krémy se skládají z másla, cukru a dochucovadel - např. vanilka, kakao. Musí se delší dobu šlehat, aby měly krystalky cukru čas se dokonale rozpustit.
  2. Pudinkové krémy jsou lehčí variantou krému. Připravují se ušleháním másla a cukru a přidáním uvařeného vychladlého pudinku a dochucovadel.
  3. Šlehačka a mascarpone jsou po vyšlehání s cukrem nejlepší na letních moučnících, dortech pro děti a v kombinaci s lehkými těsty, například listovým.
  4. Smetanové krémy mají ve svém základu máslo, cukr, tvaroh, zakysanou smetanu, smetanový sýr nebo jogurt. Dají se zahustit rozpuštěnou želatinou.
  5. Vařené krémy se připravují ze žloutků, z uvařené moučné kaše, karamelu nebo pudinku. Uvařená směs se poté vyšlehá s máslem a cukrem.
  6. Ganache krémy jsou velice oblíbené. Základem je kvalitní vysokoprocentní čokoláda, kterou rozmícháme v horké smetaně a po vychlazení ušleháme.
  7. Bílkové krémy se hodí na svatební dorty - jsou chuťově neutrální a mají krásně bílou barvu. Připravují se z bílkového sněhu, cukru, másla a dochucovadel.

Při vytváření vlastních dortů se fantazii meze nekladou. Jiné je to při přípravě tradičních dortů s daným postupem. Zkuste si vyplnit náš kvíz, který vám "odhalí", jaké máte v tomto oboru znalosti.

 

Komentáře

Další tipy a triky