Kvíz na téma, jaké krémy patří do tradičních dortů: Otestujte své znalosti
Tradiční dorty se připravují podle konkrétních receptů. Ikonické dorty bychom si ani nedokázali představit v jiném provedení než tradičním - korpus a krém k sobě patří a díky nim jsou dorty jednoduše pojmenovatelné.
Některé dorty se "narodily" podle receptů, které se staly součástí tradice dané země. Není problém cokoliv v receptu změnit, ať korpus nebo krém, protože každému chutná něco jiného. Otázkou ale zůstává - je to pak ještě tradiční dort? Víte, jak původní dort vypadá, z jakého je těsta a jaký krém k němu vždy patřil?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký krém patří do jakého dortu
Základních možností je sedm - představíme vám je:
- Máslové krémy se skládají z másla, cukru a dochucovadel - např. vanilka, kakao. Musí se delší dobu šlehat, aby měly krystalky cukru čas se dokonale rozpustit.
- Pudinkové krémy jsou lehčí variantou krému. Připravují se ušleháním másla a cukru a přidáním uvařeného vychladlého pudinku a dochucovadel.
- Šlehačka a mascarpone jsou po vyšlehání s cukrem nejlepší na letních moučnících, dortech pro děti a v kombinaci s lehkými těsty, například listovým.
- Smetanové krémy mají ve svém základu máslo, cukr, tvaroh, zakysanou smetanu, smetanový sýr nebo jogurt. Dají se zahustit rozpuštěnou želatinou.
- Vařené krémy se připravují ze žloutků, z uvařené moučné kaše, karamelu nebo pudinku. Uvařená směs se poté vyšlehá s máslem a cukrem.
- Ganache krémy jsou velice oblíbené. Základem je kvalitní vysokoprocentní čokoláda, kterou rozmícháme v horké smetaně a po vychlazení ušleháme.
- Bílkové krémy se hodí na svatební dorty - jsou chuťově neutrální a mají krásně bílou barvu. Připravují se z bílkového sněhu, cukru, másla a dochucovadel.
Při vytváření vlastních dortů se fantazii meze nekladou. Jiné je to při přípravě tradičních dortů s daným postupem. Zkuste si vyplnit náš kvíz, který vám "odhalí", jaké máte v tomto oboru znalosti.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na krém z mascarpone a šlehačky: Díky správnému postupu bude krém pevný a perfektně dozdobí každý dort
Připravit hladký a nadýchaný pudinkový krém s námi zvládnou i začátečníci. Stačí dodržet několik důležitých zásad
Jak udělat tvarohový krém do dortu? Je lehčí a chutnější než těžký máslový krém
Komentáře