Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka je nedílnou součástí Vánoc, především pak Štědrého dne, kdy ji většina z nás snídá spolu s teplým mlékem nebo kakaem. Otestujte své znalosti v našem kvízu a zjistěte, zda víte všechny zajímavosti o vánočce.

Vánočka je neodmyslitelnou součástí Vánoc, je jedním z jejich symbolů. Každý z jejích devíti pramenů má svůj význam. Spodní čtyři prameny symbolizují živly, ve středu vánočky jsou spleteny další tři prameny znamenající rozum, cit a vůli. Dva prameny na jejím vrchu pak značí vědění a lásku. Připravíte si vánočku s námi?

Jak připravit tu nejlepší vánočku

S našimi tipy ji zvládne i naprostý začátečník. Chybami se člověk učí, my vám však ukážeme, jak jim snadno předejít. Buďte o krok napřed, abyste si mohli pochutnat.

  1. Vsaďte na kvalitní ingredience a nenechte se zlákat levnými náhražkami. Máslovou vánočku bez másla zkrátka neuděláte. Vůně i chuť bude zcela jiná.
  2. Těstu se věnujte s láskou. V případě kynutých těst nelze nic uspěchat. Vymezte si čas jen a jen pro přípravu vánočky. Vaší, domácí, s láskou připravované.
  3. Nezapomeňte na dvojí kynutí, díky kterém bude vánočka dokonale kyprá.
  4. Naopak pokud máte z kynutých těst obavu, vyzkoušejte přípravu nekynuté vánočky - tvarohové.
  5. Nevěříte si v otázce pletení vánočky? Nevadí, můžete uplést každé "patro" zvlášť a poté je k sobě připevnit špejlemi, případně upéct vánočku ve formě.
  6. Pozor dávejte na vhodnou teplotu při pečení vánočky, kdy je dobré být neustále v blízkosti a pravidelně ji hlídat - přepečená vánočka je vysušená a nedobrá.
Nezapomeňte vánočku správně skladovat, aby vydržela chutná a měkká, dokud ji nesníte. Zbylá vánočka má však další skvělá využití, například v podobě žemlovky.
 
Zjistěte, co vše o tomto typicky vánočním pečivu víte - náš zábavný kvíz už čeká:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky