Adventní věnec můžeme upéct i z levného kynutého těsta. Poradíme s postupem
Adventní věnec nemusí být jen zelený. Krásný a voňavý je i věnec z kynutého těsta. Když ho hezky ozdobíme, pěkně vynikne na svátečním stole. Fantazii se meze nekladou a kromě toho pro vás máme malou inspiraci.
Adventní věnec můžeme upéct z vánočkového těsta, ale vzhledem k tomu, že výrobek během adventu vyschne a ztvrdne, je docela škoda plýtvat surovinami. Máme pro vás jiný návrh, možná ho oceníte spolu s námi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na levné kynuté těsto
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké nelepivé těsto (pomoci nám může přístroj s hnětacími háky nebo pekárna), které necháme vykynout.
Jak vyrobit kynutý věnec
Postupujeme podle následujícího návodu:
- Vykynuté těsto vyklopíme na vál a z něj odkrajujeme části, vyvalujeme „hady“ a splétáme je do copu. Cop stočíme do věnce. Spoj zakryjeme později. Věnec přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme vykynout.
- Vaječný bílek vidličkou rozšleháme s trochou vody (1–2 lžíce) a věnec potřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dočervena.
- Zbytek těsta rozválíme a vykrájíme z něj formičkami nebo podle šablony zvonky, stromečky apod.
- Tyto drobné tvary přeneseme na jiný plech a po vykynutí také potřeme. Pečeme je zvlášť, protože se pečou rychleji.
Jak ozdobit kynutý věnec
A pak už nás čeká to nejpříjemnější:
- Do čerstvě upečeného, ale již zchladlého věnce vyřízneme 4 otvory na svíčky. Drobné tvary přilepíme cukrovou polevou nebo připevníme pomocí párátka.
- Když jej na závěr přizdobíme zelenými větvičkami (jehličnany, zimostráz), stužkami (zakryjeme spoj věnce) a třpytkami, bude krásnou ozdobou svátečního stolu.
- Při jeho přípravě vám mohou pomáhat děti školního věku. A kdyby ne, mohou alespoň přihlížet, i tím se učí.
Přejeme hezké prožití adventního času.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře