Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kypřicí prášek neboli prášek do pečiva - jak funguje a k čemu se používá
Zdroj: Freepik

Prášek do pečiva je suché chemické kypřidlo, které využívá uvolňování oxidu uhličitého do těsta ve formě bublinek a tím ho kypří. Používá se často místo droždí, protože nemá příchuť kvasinek.

Kypřicí prášek přidáváme do těst, určených k okamžitému pečení. Není vhodný do těsta, které se musí nechat odležet nebo kynout. Prášek do pečiva se míchá s moukou, protože s tekutinami okamžitě reaguje a ztrácí účinnost.

Kde se používá kypřicí prášek

Má mnoho způsobů využití, poradíme vám pár tipů:

  • Prášek do pečiva je důležitý při přípravě piškotových, třených i křehkých těst a muffinů. Přidává se do houskových knedlíků, palačinek, koláčů a vdolečků. Dokáže nakypřit nákypy a nádivky, ale i noky a zavářky.
  • Prášek do pečiva využijeme při čištění skvrn na oblečení, k uvolnění odpadu v dřezu nebo ho přidáváme do pračky při bělení záclon. Pohlcuje pach v ledničce, leští se jím šperky a podle našich babiček léčí mykózy.

Když zapomeneme koupit droždí a chceme vařit houskové knedlíky, můžeme ho rychle nahradit právě práškem do pečiva - podívejte se na náš videorecept:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky