Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně
Zdroj: Top recepty

Je zajímavé, kolik různých chutí se dá vykouzlit z jediného druhu zeleniny. Začíná to už při kvašení - každý má svůj osvědčený postup. Oblíbené recepty nám nabízí mnoho variant a způsobů, jak kysané zelí co nejlépe připravit.

Domácí i kupované

Vlastnoručně naložené kysané zelí si dopřáváme po libosti. Zelí, cibule, sůl a kmín jsou jeho základem. Přidává se často kopr, strouhaná kyselá jablka, křen, případně cukr. Dobře vykvašené zelí stačí podat ze sudu a můžeme si hned pochutnávat. Pokud zelí kupujeme, vybíráme podle chuti a složení.

Kysané zelí v kuchyni

Kysané zelí dobře chutná syrové, připravují se z něho saláty, přidáváme ho do některých polévek a vaříme z něho mnoho oblíbených  jídel. Tato mimořádně chutná přílohová zelenina se nejčastěji připravuje s masem a knedlíkem. Vegetariáni mohou místo masa použít sójové nudličky nebo kostky připravené na osmahnuté cibulce.

Jak připravit dušené zelí

Nejprve na tuku pěkně dozlatova opečeme jemně nakrájenou cibulku. Mezitím si připravíme kysané zelí, které bude jemnější a méně kyselejší, když ho nejprve propláchneme vodou. Pokud si přejeme, aby bylo ještě jemnější a ještě méně kyselejší, použijeme k propláchnutí horkou vodu. Zelí podusíme a podle potřeby podlijeme.

Zahušťování zelí

Zelí obvykle zahušťujeme - k tomu se používá buď mouka, nastrouhaná brambora nebo obojí společně. Při zahušťování hladkou mouku postupujeme tak, že povrch zelí moukou velmi jemně "zaprášíme" a asi pět minut pod pokličkou ponecháme bez míchání. Až poté zamícháme. Na zahušťování lze použít i nastrouhanou bramboru - buď syrovou, která potřebuje delší vaření, nebo již uvařenou. Podle našeho receptáře můžeme vyzkoušet zelí moravské
 
Z kysaného zelí připravujeme mnoho dalších lákavých jídel. Jedním z nich je segedínský guláš, který podáváme s knedlíkem nebo pečivem. Správně ochucený představuje vydatný oběd nebo večeři.

Komentáře

kucharous: Děkujeme za připomínku. Syrovému zelí bychom měli dát přednost, máte pravdu.

Ale nezapomeňte, že vynikající doma kvašené zelí je plné vitaminů, a že každým varem tyto vitaminy ZNIČÍTE! Takže dobré je jedině SYROVÉ !!!

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky