Kysané zelí můžete využít v mnoha chutných a zajímavých pokrmech
Kysané zelí svými zdravotními benefity našemu tělu v zimě a předjaří dodává potřebné vitamíny, minerály a "hodné" bakterie pro střevní mikroflóru. Hledáme různé recepty z něj, aby naše strava nebyla jednotvárná.
Kysané zelí nejčastěji kombinujeme s masem. Zvláště tučné maso totiž pomáhá lépe strávit. V našich zemích jsou oblíbené i různé placičky nebo saláty, v nichž hraje kysané zelí hlavní roli. Podívejte se s námi na různé využití tohoto zelí v pokrmech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky z kysaného zelí
Poctivá a chutná zelňačka zahřeje tělo i duši. Polévky ze zelí dělíme na bílé (couračka) nebo paprikové (červené), které k nám přišly z jihovýchodu. Jsou pikantnější než bílé. Často jsou jejich součástí uzená žebra, uzeniny, slanina.
Přílohy z kysaného zelí
Často používáme zelí jako přílohu ke knedlíkům a masu. Ať už je to husa, uzené nebo vepřové, vždy je k nim zelná příloha výtečná. Každá rodina mívá svůj recept a zelí zahušťuje bramborem či jíškou podle zvyku.
Kysané zelí jako hlavní chod
Kdo by neznal segedínský guláš. Kysané zelí však můžeme využít i v jiných teplých pokrmech, i těch bezmasých. Zvláště s bramborami nebo luštěninami chutná výborně. Oblíbené jsou i zelné flíčky - levný, rychlý a jednoduchý oběd.
Zelné placky a placičky
Opečené nebo smažené placky ze zelí jsou chutnou večeří nebo pikantním pohoštěním. Nejsou složité, zelí zahustíme moukou nebo bramborami, ochutíme slaninou, uzeninou nebo jen kmínem. Vždy to bude dobrota.
Zelné saláty
Asi nejlépe využijeme všechny benefity kysaného zelí v salátech, protože v nich neztratí vitamíny ani bakterie mléčného kvašení tepelnou úpravou. Když k zelí přidáme mrkev nebo jablko, nemusíme salát již sladit.
Pečivo se zelím
Kysané zelí využijeme i v různých závinech, taštičkách nebo koláčích, jimž dodá pikantní chuť. Zelí použijeme vymačkané, aby šťáva nerozmočila těsto a překrájené nadrobno, aby byla jeho konzumace snazší.
Pokrmů se zelím najdete na našem webu dostatek. Někomu možná bude inspirací videorecept na výbornou staročeskou couračku:
Komentáře