Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lasagne jsou jedním z nejslavnějších pokrmů italské kuchyně, navíc si získaly srdce gurmánů po celém světě. Toto šťavnaté jídlo plné chuti je ideální pro rodinné večeře i slavnostní příležitosti. Pojďme si říct, jak lasagne připravit.

Lasagne mají bohatou historii sahající až do starověkého Říma, odkud získaly i svůj název. Slovo lasanon totiž bylo označení pro nádobu, ve které se těstoviny vařily. Za svoji současnou podobu vděčí italským kuchařům, kteří začali vrstvit těstoviny střídavě s masem a sýrem.

Jak připravit tradiční lasagne

Je mnoho variací lasagní, od vegetariánské, přes bezlepkové až po lasagne s mořskými plody. Každý si je tak může přizpůsobit svým chuťovým preferencím.

  1. Základem jsou těstovinové pláty, které si můžeme zakoupit sušené, předvařené, nebo si je vyrobíme.
  2. Při přípravě ragú si na velké pánvi necháme zesklovatět cibuli, přidáme mrkev, celer, cibuli a česnek. Smažíme, dokud zelenina nezměkne
  3. Přidáme mleté hovězí a vepřové maso, opékáme, dokud není drobivé. 
  4. Zalijeme rajčatovým protlakem, provaříme 2 minuty a přidáme červené víno, které necháme odpařit a vaříme 5 minut.
  5. Přidáme rajčata, sůl, pepř, muškátový oříšek, zalijeme vývarem a pomalu vaříme 2 hodiny.
  6. Bešamel tvoří máslo, mouka a mléko. Rozehřejeme tedy máslo, do kterého přidáme hladkou mouku a povaříme 2 minuty.
  7. Postupně přiléváme mléko, přičemž neustále metličkou promícháváme, aby se netvořily hrudky.
  8. Bešamel přivedeme k varu a vaříme 5–10 minut, dokud nemá požadovanou konzistenci. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  9. Teď už zbývá jen lasagne sestavit. Na dno pekáčku patří lasagne, na ně vrstva ragú, následuje bešamel, strouhaný sýr a další lasagne. Postup opakujeme až do vyčerpání ingrediencí. Poslední vrstvu by měl tvořit bešamel a sýr.
  10. Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem a pečeme při 180 °C po dobu 30 minut. Následně lasagne odkryjeme a pečeme dalších 15–20 minut dozlatova.

Příprava lasagní je malinko náročnější a zašpiní se při ní dost nádobí, ale přípravu ragú i bešamelu si můžete udělat den předem, čímž si práci následující den usnadníte. Výsledek však rozhodně stojí za to, nemyslíte?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář