Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ledový salát patří mezi hlávkové saláty a hodí se ke konzumaci zasyrova. Je křehký, jemný a chutný. Mladé listy krásně ozdobí talíře s vařenými pokrmy, chlebíčky i studené mísy. Můžeme je přidávat do zeleninových salátů i do baget.

Ledový salát pěstujeme na slunném stanovišti. Na půdu nemá zvláštní nároky, ale půda vyhnojená kompostem mu prospívá. Tato listová zelenina se výborně hodí k pěstování v letním období a není náchylná k vybíhání do květu. Listy jsou proti obyčejnému hlávkovému salátu sice tužší, ale přitom si zachovávají křehkost a svěžest.

Péče o ledový salát

Pěstování ledového salátu je obdobné jako pěstování hlávkového salátu. Rostliny jsou ale mohutnější a potřebují více prostoru.

  • Ledový salát pěstujeme buď přímo ze semínek, přičemž hustší výsev postupně protrháváme, nebo z předpěstovaných sazenic.
  • Protrhané rostliny z hustých výsevů nevyhazujeme, ale spotřebujeme v kuchyni.
  • Předpěstované sazenice salátu vysazujeme mělce a po výsadbě je dobře zalijeme. K výsadbám jsou ideální dny, kdy je zataženo, nejlépe po dešti. Výsadby za parného slunečného dne nejsou vhodné.
  • Vegetační doba ledových salátů je 70–90 dnů (v závislosti na odrůdě).
  • Okolí mladých rostlin kypříme a zbavujeme plevelů. Jsme opatrní, abychom nepoškodili jejich kořeny.
  • Rostliny potřebují dostatečnou zálivku, aby dobře rostly a zachovaly si svěžest. Narůstající salát zaléváme ke kořenům - větším rostlinám zbytečně nepoléváme hlávky, aby nezačaly uvnitř zahnívat.
  • Salát sklízíme brzy ráno a co nejdříve ho připravíme ke konzumaci, přesto při skladování v chladu vydrží ledový salát déle než obyčejný hlávkový - hlávky (bez kořene) skladujeme v nádobě s menším množstvím vody.

V následujícím videoreceptu se můžete podívat na přípravu hlávkového salátu s tradiční zálivkou. Ledový salát lze použít obdobným způsobem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky