Lékořice, pendrek neboli sladké dřevo: Cukrovinka našich rodičů je stále oblíbená
Lékořice je rostlina z rodu bobovitých. Původně pochází ze Středomoří - odtud se rozšířila do celého světa. Kořen 1–1,5 m vysoké rostliny se naseká na kousky, umele a vaří tak dlouho, dokud nevznikne černá hmota - pendrek.
Lidé mají na pendreky rozdílné názory - někdo je nemá rád, ale většina lidí je miluje, protože byly součástí jejich mladých let. Pendrek má černou barvu a osobitou chuť, kterou mírní sladký cukrový obal na bonbónech, páscích a tyčinkách.
Mohlo by vás zajímat
Lékořice nebo pendrek
Lékořice je známá svými pozitivními i negativními účinky na lidský organismus. V kuchyni se lékořice jako rostlina nepoužívá. V obchodě ji koupíme jako pendrek, což je již zpracovaný kořen lékořice. Pendrek je druh cukrovinky, která má černou barvu a specifickou chuť i vůni. Z pendreku se pak vyrábí sekané tyčky, šneci nebo bonbóny proti kašli. Kvůli své výrazné chuti se pendrek obaluje cukrovou hmotou s různými příchutěmi, která se prodává ve formě tříbarevných kostiček pod názvem Lékorky.
Mohlo by vás zajímat
Lékořice, pendrek neboli sladké dřevo patřily mezi cukrovinky našich rodičů a prarodičů. Současné děti už mají jiné možnosti mlsání a pendrek odmítají, což je škoda. Starší osoby by měly být s konzumací pendreku opatrní.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Lemon curd: Osvěžující citrónový krém připravíte podle videa
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře