Letní jablka: Dozrávají uprostřed léta a jsou typická lahodnou nakyslou chutí a krátkou trvanlivostí
Letní jablka dozrávají na přelomu července a srpna. Když se jich konečně dočkáme, máme jen pár dní na jejich zpracování. Rychle padají ze stromů a jsou velmi oblíbená u včel a vos. Jak nejlépe jablka zpracovat a co z nich upéct, abyste si na nich pochutnali vy a ne vosy, vám poradíme v následujícím článku.
Tato lahodná jablka nejlépe chutnají rovnou utržená ze stromu. Jsou typická svou moučnou a mírně nakyslou chutí. Často se sbírají i popadaná pod stromem, v tom případě mohou být lehce otlučená. Před jejich kuchyňskou úpravou odstraníme zahnědlá místa, ale nahnilé nebo nakažené plody vyhodíme celé. Letní jablka miluje i drobný hmyz, který svým ochutnáváním ještě více zkracuje jejich krátkou trvanlivost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se dá z jablíček upéct
Letní jablka nejsou vhodná pro skladování, proto je musíme co nejrychleji zpracovat. Nejčastěji je používáme na pečené moučníky a dezerty. Oblíbenou variantou je jablečný štrúdl, který je z nich opravdu výborný. Jen si dejte pozor, abyste použili opravdu zralá jablka, v opačném případě může být štrúdl lehce kyselý. Pokud jsou na vás i přesto letní jablíčka až moc kyselá, můžete je prosladit domácím vanilkovým cukrem. Další výbornou variantou, jak zpracovat jablka, je připravit z nich jablkový džem. Uvedený recept vás naučí přípravu v domácí pekárně, díky čemuž budete mít džem hotový téměř bez práce.
Zpracování letních jablek trochu jinak
Jablka jsou vhodná nejenom na pečení sladkých jídel. Za vyzkoušení určitě stojí i čatní - lehká omáčka, která se podává ke grilovanému masu, sýrům či zelenině. Můžete si udělat čatní pouze z jablek, cibule a česneku nebo k hlavním ingrediencím ještě přidat papričku či fíky. Fantazii se meze nekladou. Další možností žádaného zpracování je jablečný ocet. Je to lahodné dochucovadlo, které se hodí do salátů, polévek i omáček. V chladnu vám vydrží i rok.
Drobenkový koláč s jablíčky
A jaké oblíbené recepty připravujte z letních jablek vy? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na jablečnou "nutellu" výhodně zpracujete přebytky letních jablek. Lahodná čokoládová pomazánka má široké využití
Jablka můžeme uchovat i zpracovat mnoha způsoby
Jak na domácí jablečný ocet z letních jablek? Jablka se použijí se slupkou i jádřinci, na výsledek si počkáte měsíc a v lednici vydrží rok
Komentáře