Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Studené nápoje bez alkoholu i s ním v létě osvěží
Zdroj: Pixabay

V horkém počasí obzvlášť (ale i jindy) míváme chuť na studený nápoj, který zažene žízeň. Nejlepší je čistá voda, ale naše mlsné jazýčky nás nutí něčím si hašení žízně ozvláštnit, vylepšit, ochutit. Některé nápoje obsahují významnou ovocnou nebo bylinnou složku, která jim dodává kromě chuťového i zdraví prospěšný rozměr.

Na našem webu najdete několik přehledných podkategorií a byla by škoda je opomenout. Je samozřejmě možné si hotové nápoje koupit. Ale u domácích máte jistotu kvality použitých surovin a navíc radost z dobré práce.

Džusy, freshe, mošty

Džusy jsou zahuštěné vylisované šťávy z ovoce nebo zeleniny, mohou být jednodruhové nebo smíšené z více druhů (multivitamin). Džusy mohou být i ve formě koncentrátu a ředí se vodou až při přípravě nápoje. Nejznámější ovocný je pomerančový, ale lze je vyrobit z většiny šťavnatých druhů ovoce. Ze zeleninových je nejznámější mrkvový nebo rajčatový. V džusech zůstávají vitaminy rozpustné ve vodě. Čerstvě vymačkaná šťáva se nazývá fresh a měla by se vypít co nejdříve. Mošty jsou také vylisované ovocné šťávy, bývají čiré a řidší než džusy. Nejznámější je jablečný a vinný mošt. Lze je sterilovat, tím se prodlouží jejich trvanlivost, ale ztratí vitamin C.

Sirupy, šťávy a limonády

Když vylisovanou šťávu z ovoce nebo bylin zahustíme cukrem, získáme sirup. Často sirupy dochucujeme citronovou šťávou. Při přípravě nápoje ředíme sirup vodou. Můžeme je využít i k ochucení čajů nebo dalších nápojů, třeba i alkoholických. Sirupy a šťávy využíváme k výrobě osvěžujících limonád, které zpravidla obsahují ovocnou nebo bylinnou složku. Bývají slazené a někdy obohacené oxidem uhličitým.  

Mléčné studené nápoje

Rozmixováním ovocné nebo zeleninové složky s mlékem nebo mléčným výrobkem (jogurt, kefír apod.) získáme mléčný koktejl, cizími názvy milkshake nebo mléčné smoothie. Jsou velmi oblíbené zvláště u dětí. Koktejly jsou husté i díky obsahu vlákniny z ovocné nebo zeleninové složky a tím jsou velmi výživné. Mnohdy mohou nahradit jedno menší jídlo - svačinu. Osahem minerálů a vitaminů z ovoce nebo zeleniny doplní jejich deficit v náročném horkém dni. 

Ledová káva a čaj

V horku skvěle osvěží i ledové nápoje, jako jsou různé druhy ledové kávy nebo čaje. Můžeme je vyrobit dvěma způsoby.

1)  Připravíme klasický horký nápoj, který po zchladnutí necháme důkladně vychladit v lednici nejlépe do druhého dne.

2)  Pracujeme rovnou se studenou vodou a rozpustnou kávou (s kofeinem i bez). Také obyčejný sáčkový nebo sypaný čaj vylouhovaný ve studené vodě dostane jiný a svěží chuťový rozměr. 

Studené nápoje s alkoholem 

A po horkém dni si večer dospělí rádi dají některý z alkoholických koktejlů s ledem. I ty můžeme celkem snadno vyrobit doma, pokud vlastníte šejkr. Většinou mají přesně stanovené složení, ale můžete i experimentovat. Stačí se zásobit kvalitním alkoholem, potřebnými džusy nebo sirupy a dostatkem ledu. Jen nezapomeňte, že jednotlivé chutě by se neměly přebíjet, ale musí tvořit symbiózu.
 

Nebyla by škoda svěřit letní osvěžení do rukou pouze obchodům? Domácí nápoje vedou.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky