Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hnojení zeleniny není opravdu až tak velká věda, ale jisté zásady by se dodržovat měly. Mezi základní chyby patří buď nadměrné zatížení půdy minerály, nebo naopak neposkytnutí potřebných živin pro růst rostlin. Ač hlavní hnojení probíhá hlavně na jaře, i v létě je potřeba, i když v menší míře, půdu prohnojit.

Pro pěstování zeleniny je potřeba mít dobře vyživenou půdu. Abychom se vyhnuli unavené půdě bez živin a minerálů, musíme je doplnit do půdy v rozumné míře pomocí hnojiv. Odpůrci umělých hnojiv tvrdí, že hnojit půdu je zbytečné a je lepší mít ekologickou zahradu. Pravda je, že i při pěstování "ekologickým způsobem" je stále potřeba dodávat do půdy potřebné živiny.

Hnojiva umělá nebo přírodní

Umělá hnojiva jsou chemicky vytvořená a často svým obsahem a složením určená pro daný druh plodové zeleniny. Zde musíme opravdu precizně dbát na dávkování hnojiva. Navíc při častém používání umělých hnojiv se půda zasoluje a tím znehodnocuje do budoucna. Přírodní hnojiva jsou oblíbená i proto, že si je můžeme sami připravit. Lze použít čerstvý nebo sušený hnůj kravský, koňský nebo drůbeží, výživná jsou i zelená hnojiva z rostlin, např. výluh z kopřiv. Výborným hnojivem pro celý rok je kompost

Čas hnojení

A kdy tedy hnojit? Rostliny hnojení potřebují ve fázi největšího růstu. Jakmile v polovině léta rostlina dosáhne plné produkce, přestáváme s hnojením. Pokud byste rostliny nepřestali hnojit, může to mít negativní vliv na jejich výnos. Doporučuje se hnojit každé dva týdny po dobu deseti týdnů a pak přestat. Hnojte nejlépe brzy po ránu nebo později večer, avšak nikdy ve chvílích největšího horka.

A pokud máte doma slepice, vyzkoušejte návod na skvělé přírodní hnojivo.

Přejeme velkou a krásnou úrodu a budeme rádi, když vám k ní napomohou i tyto rady. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky