Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory jako velmi univerzální surovina mají tolik možností použití, že kdybychom chtěli jíst jen brambory, snadno bychom našli na každý den v roce jiné jídlo včetně nedělního moučníku. Jako inspirace by vám mohl dobře posloužit náš malý přehled.

Brambory u nás zcela zdomácněly už v 18. století. Naše hospodyně s nimi od té doby dokážou úplná kouzla, včetně kouzlení s bramborovým těstem. Málokterá potravina je podobně variabilní jako právě brambory. Snesou všechny druhy tepelné úpravy - např. vaření, dušení, pečení a smažení. Jsou prostě nepřekonatelné.

Bramborové polévky

Bramborové polévky jsou k večeři ideální. Zasytí, jsou chutné, rychlé i levné. Mohou být ochucené houbami, masem nebo uzeninou, zeleninou, zahuštěné jíškou nebo čiré. Mohou být povzbudivě pikantní nebo naopak smetanově jemné. Známe bramborové polévky dietní i vydatné. To podle použitých ingrediencí.

Bramborové omáčky

Asi nejznámější omáčkou je bramborový guláš, který s krajícem chleba vytrhne trn z paty nejednomu kuchaři. Ale v naší databázi najdete i mnohem zajímavější omáčky z brambor, stačí zalistovat. Zvláště můžeme doporučit levné bezmasé omáčky z brambor, jsou možná překvapivé, ale chutné.

Pečené brambory

Není nic jednoduššího než omyté brambory naskládat na plech a upéct v troubě. Mezitím připravíte dresink, masovou nebo zeleninovou směs nebo jen máslo a česnek. Velké hlízy se krájí na menší kusy, plátky apod. nebo balí do alobalu či papíru na pečení, aby pečení netrvalo dlouho.

Zapečené brambory

Také nakrájené brambory promíchané s uzeninou, houbami, zeleninou, masem, sýrem nebo vejci a zapečené mohou tvořit výbornou a rychlou večeři. Možností je mnoho a záleží na chuti strávníků i zásobách v domácnosti.

Smažené brambory

Co si budeme povídat, smažené brambory jsou u mnoha lidí top. Jsou křupavé na povrchu, měkké a vláčné uvnitř. Křupavá kůrčička z nich dělá nejchutnější přílohu, třebaže nejméně zdravou. Mohou se pojídat jen osolené, s tatarskou omáčkou, dresinkem apod. Zdravěji je můžete připravit v troubě.

Bramboráky raději k obědu

Bramboráky má rád asi každý Čech, přestože nejsou jako večerní jídlo dieteticky vhodné, nejsou ani příliš rychlé, nicméně jednou za čas málokdo odolá. Placky ze syrových brambor můžete kromě uzeniny obohatit houbami, sýrem, nastrouhanou zeleninou (např. mrkev, cuketa, celer) apod.

Bramborové placky

Staročeské placky neboli lokše jsou dostatečně známé. Na nejrůznější placky z vařených brambor využijete brambory zbylé od oběda, protože i placky lze ochutit na mnoho způsobů.

Jednou z rychlých večeří jsou i Tyrolské Gröstle, které podle našeho  videoreceptu zvládne i začátečník.

0:00/ 0:00LIVE

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky