Co potřebuje libeček na jaře. Tipy pro výsadbu a zpracování oblíbené rostliny
Libeček patří mezi druhy zeleniny, které by neměly chybět na žádné zahrádce. Tato nenáročná trvalka nezabere mnoho místa a od časného jara nám poskytuje velkou zásobu aromatických listů. Právem se libečku přezdívá "polévkové magi", uplatní se však nejen v polévkách, ale i v celé řadě dalších jídel.
Libeček vysadíme na stanoviště, na kterém nám nebude v následujících letech překážet. Vyhovuje mu slunné místo nebo mírný polostín. Půda by měla být dobře propustná a výživná, obohacená uleželým kompostem. Libeček zaléváme podle potřeby. V přemokřené půdě mohou kořeny začít zahnívat. Místo výsadby je vhodné označit cedulkou. Rostliny se nejlépe rozmnožují rozdělováním starších trsů, a to buď na jaře nebo na podzim.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebuje libeček na jaře
Libeček se nad zemí ukazuje teprve koncem března nebo začátkem dubna, podle počasí a oblasti, ve které ho pěstujeme. V té době mu prospěje odplevelení a nakypření okolní půdy, při kterém musíme být opatrní, abychom nepoškodili kořeny. Rostliny přihnojíme uleželým kompostem, který však nedáváme až těsně k rašícím výhonkům. Zálivka je vhodná při suchém počasí.
Jak libeček sklízet
Sklízíme mladé narůstající listy libečku a používáme je v kuchyni podle potřeby. Hodí se do polévek, omáček, pod maso, do karbanátků i nádivek, do zapékaných jídel. Báječně ochutí bramborovou kaši. Přebytek listů je u libečku běžný, protože rostliny v dobrých podmínkách značně narůstají do výšky. Listy se dají jednoduše sušit a zužitkovat do domácí vegety nebo mrazit.
Vegetu si snadno připravíte podle následujícího videoreceptu. Pokud máte elektrickou sušičku, bude pro vás postup hračkou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře