Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček patří mezi druhy zeleniny, které by neměly chybět na žádné zahrádce. Tato nenáročná trvalka nezabere mnoho místa a od časného jara nám poskytuje velkou zásobu aromatických listů. Právem se libečku přezdívá "polévkové magi", uplatní se však nejen v polévkách, ale i v celé řadě dalších jídel.

Libeček vysadíme na stanoviště, na kterém nám nebude v následujících letech překážet. Vyhovuje mu slunné místo nebo mírný polostín. Půda by měla být dobře propustná a výživná, obohacená uleželým kompostem. Libeček zaléváme podle potřeby. V přemokřené půdě mohou kořeny začít zahnívat. Místo výsadby je vhodné označit cedulkou. Rostliny se nejlépe rozmnožují rozdělováním starších trsů, a to buď na jaře nebo na podzim.

Co potřebuje libeček na jaře

Libeček se nad zemí ukazuje teprve koncem března nebo začátkem dubna, podle počasí a oblasti, ve které ho pěstujeme. V té době mu prospěje odplevelení a nakypření okolní půdy, při kterém musíme být opatrní, abychom nepoškodili kořeny. Rostliny přihnojíme uleželým kompostem, který však nedáváme až těsně k rašícím výhonkům. Zálivka je vhodná při suchém počasí.

Jak libeček sklízet

Sklízíme mladé narůstající listy libečku a používáme je v kuchyni podle potřeby. Hodí se do polévek, omáček, pod maso, do karbanátků i nádivek, do zapékaných jídel. Báječně ochutí bramborovou kaši. Přebytek listů je u libečku běžný, protože rostliny v dobrých podmínkách značně narůstají do výšky. Listy se dají jednoduše sušit a zužitkovat do domácí vegety nebo mrazit

Vegetu si snadno připravíte podle následujícího videoreceptu. Pokud máte elektrickou sušičku, bude pro vás postup hračkou.

Znáte ještě další osvědčené rady pro pěstování nebo zpracování libečku? Budeme rádi, když je nám a našim čtenářům napíšete.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli