Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Liči je exotické ovoce neobvyklého vzhledu. Po oloupání slupky si pochutnáte
Zdroj: Pixabay, Atul Somani

Liči patří do exotických druhů ovoce, jedná se o plody čínského stromu, dorůstajícího až do výšky kolem 12 metrů i více. Plody visí ve shlucích. Slupka na plodech je pouze tenká, a pokud jsou plody vyzrálé, dá se snadno sloupnout.

Dužina liči má sladce nahořklou chuť a příjemnou vůni. Skrývá se pod neobvyklou slupkou, která při dozrávání není na pohled až tak lákavá. Dužinu jíme především zasyrova, používá se do různých salátů, na pohled trochu připomíná hrozny. Liči můžeme použít také ke zdobení kaší, pohárů, palačinek a různých sladkých jídel, nákypů, moučníků i dezertů.

Liči v naší kuchyni

Liči mají zvenčí odlišné barvy. Tyto oválné plody o velikosti 3–4 cm jsou na pohled růžové, červené, oranžové nebo nazelenalé. Slupka zralých plodů se dá snadno sloupnout a je tenká. Uvnitř má liči bílou chutnou dužinu, sladce nahořklé chuti, a také malé nejedlé semeno - pecičku o velikosti fazole.

Liči je výjimečné ovoce

Liči si můžeme koupit čerstvé nebo také sušené, populární je liči sušené mrazem a výborně chutná sirup z liči. Dr. Pamplona Roger ve své Encyklopedii léčivých potravin uvádí: "V liči je nejvíce zastoupen vitamín C, jehož koncentrace je vyšší než v pomerančích a citrónech."

Jak vám liči chutná? Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře pod článkem své postřehy.

Komentáře

Další tipy a triky