Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Likérové neboli koňakové špičky patří ke klasickým retro zákuskům, jejichž obliba stále roste. V mnoha domácnostech se špičky připravují tradičně na Vánoce, protože vaječný likér, kterým jsou naplněné, k vánočním svátkům patří.

Příprava špiček nepatří mezi nejjednodušší recepty na zákusky, ale při troše zručnosti je každá hospodyňka zvládne. Recept se skládá z několika důležitých úkonů, které jsou pro výrobu špiček zásadní a my vás s nimi seznámíme.

První fáze přípravy špiček

Rozdělte si práci do dvou dnů, abyste nepracovali ve spěchu:
  1. Den předem si připravte dětské piškoty, linecká kolečka nebo piškotové buflery. Vršky namočte do čokolády, rozložte je na tác a nechte vychladnout.
  2. Vaječný likér smíchejte s trochou sušeného mléka nebo škrobu. Likér mírně zhoustne a nebude ze špiček vytékat.
  3. Ve 200 ml vody svařte 140 g krupicového cukru, 40 g hladké mouky a 10 g kakaa do husté kaše, kterou zakryjte fólií a nechte vychladnout.

Druhá fáze přípravy špiček

Budeme tvarovat duté komínky:

  1. Necháme mírně změknout 200 g ztuženého tuku Omega nebo Iva. Tuk ušleháme s kakaovou kaší do jemného krému. 
  2. Naplníme cukrářský sáček se speciální špičkou a na piškoty s čokoládou vytlačujeme duté komínky v potřebné výši.
  3. Nemáme-li špičku, stříkáme ze sáčku s ustřiženým růžkem krém tak, abychom vytvořili věžičku. Vršek necháme otevřený. Část krému si ponecháme.

Třetí fáze přípravy špiček

Pokud jsme došli až sem, máme téměř hotovo:

  1. Naplníme dutinky vaječným likérem. Nyní se uvidí, jestli jsme někde neudělali dírku - pokud ano, hned ji opravíme krémem.
  2. Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a vršek zákusku uzavřeme růžičkou
  3. Rozpustíme v horké lázni čokoládu. Špičky postavíme na mřížku a pomocí lžíce je čokoládou polijeme.

Vaječný likér je součástí Vánoc stejně jako cukroví nebo vánočka. Podle našeho videa si můžete připravit několik druhů sladkých vánočních likérů:

Sladké drobečky

Likérové špičky jsou klasickými zákusky, které ale každý nezvládne. Můžeme vytvořit chuťově podobné varianty - třeba špičky do skla nebo nepečené cukroví s vaječným likérem - vosí hnízda.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky