Likérové špičky: Připravte si oblíbený zákusek na vánoční stůl
Likérové neboli koňakové špičky patří ke klasickým retro zákuskům, jejichž obliba stále roste. V mnoha domácnostech se špičky připravují tradičně na Vánoce, protože vaječný likér, kterým jsou naplněné, k vánočním svátkům patří.
Příprava špiček nepatří mezi nejjednodušší recepty na zákusky, ale při troše zručnosti je každá hospodyňka zvládne. Recept se skládá z několika důležitých úkonů, které jsou pro výrobu špiček zásadní a my vás s nimi seznámíme.
První fáze přípravy špiček
- Den předem si připravte dětské piškoty, linecká kolečka nebo piškotové buflery. Vršky namočte do čokolády, rozložte je na tác a nechte vychladnout.
- Vaječný likér smíchejte s trochou sušeného mléka nebo škrobu. Likér mírně zhoustne a nebude ze špiček vytékat.
- Ve 200 ml vody svařte 140 g krupicového cukru, 40 g hladké mouky a 10 g kakaa do husté kaše, kterou zakryjte fólií a nechte vychladnout.
Druhá fáze přípravy špiček
Budeme tvarovat duté komínky:
- Necháme mírně změknout 200 g ztuženého tuku Omega nebo Iva. Tuk ušleháme s kakaovou kaší do jemného krému.
- Naplníme cukrářský sáček se speciální špičkou a na piškoty s čokoládou vytlačujeme duté komínky v potřebné výši.
- Nemáme-li špičku, stříkáme ze sáčku s ustřiženým růžkem krém tak, abychom vytvořili věžičku. Vršek necháme otevřený. Část krému si ponecháme.
Třetí fáze přípravy špiček
Pokud jsme došli až sem, máme téměř hotovo:
- Naplníme dutinky vaječným likérem. Nyní se uvidí, jestli jsme někde neudělali dírku - pokud ano, hned ji opravíme krémem.
- Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a vršek zákusku uzavřeme růžičkou.
- Rozpustíme v horké lázni čokoládu. Špičky postavíme na mřížku a pomocí lžíce je čokoládou polijeme.
Vaječný likér je součástí Vánoc stejně jako cukroví nebo vánočka. Podle našeho videa si můžete připravit několik druhů sladkých vánočních likérů:
Sladké drobečky
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Likérové špice: Čím při jejich přípravě nahradit cukrářskou špičku
Retro zákusek: Na likérových špičkách si pochutnáváme již přes šedesát let. S trochou šikovnosti je zvládnete i doma
5 zákusků do skla: Likérovou špičku, mrkvový dort nebo cheesecake můžete servírovat i zcela netradičně. Jak na to?
Komentáře