Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilkům se někdy říká baklažány. Jsou to tmavě fialové plody protáhlého vejčitého tvaru s bílým pěnovým vnitřkem, vhodné k tepelné úpravě. Lilek se dá připravit mnoha způsoby - od smažení až po zapékání.

Kaviár (nebo také tatarák) z lilku je řeckým pokrmem, který připomíná pomazánku.
K jeho přípravě musíme lilek upéct, aby se uvolnila dužina uvnitř fialové slupky. Smícháním lilku s olejem a různými dochucovadly získáme falešný kaviár. 

Jak připravit lilky

Pro 4 osoby si připravíme 4 lilky, které omyjeme a osušíme:

  • Lilky propícháme na několika místech vidličkou. Vložíme je na plech a do horké trouby, kde je pečeme 40–45 minut.
  • Upečené lilky jsou svraštělé, jakoby vysušené. Necháme je vychladnout, pak jim utrhneme stopku a rozpůlíme je.
  • Lžicí vydlabeme měkký vnitřek a snažíme se, abychom přitom neseškrábli slupku. Směs na prkénku jemně nasekáme nožem.
  • Nasekaný lilek vložíme do cedníku v misce a necháme v lednici několik hodin vykapat šťávu, kterou pak vylijeme.

Jak namíchat lilkový kaviár

Postup vychází z tradičního řeckého receptu:

  • Do lilkové směsi dáme několik lžic hustého řeckého jogurtu (můžeme ho nahradit zakysanou smetanou). 
  • Kaviár osolíme, opepříme, přidáme 2–3 lžíce olivového oleje a 1 lžíci vinného octa. Podle chuti můžeme pokapat balzamikem nebo worchesterem.
  • Přidáme několik stroužků prolisovaného česneku. Směs pečlivě zamícháme, aby se všechny ingredience dokonale obalily jogurtem.
  • Do kulatého vykrajovátka na talíři natlačíme kaviár a upěchujeme ho. Ozdobíme snítkou petrželky nebo koriandru a podáváme ho s opečenou vekou.

Lilkový kaviár se připravuje podobně jako lilkový tatarák - jak můžete vidět v našem videu:

 


 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky