Lilkový kaviár nebo lilkový tatarák: Řecká pochoutka z výborné zdravé zeleniny
Lilkům se někdy říká baklažány. Jsou to tmavě fialové plody protáhlého vejčitého tvaru s bílým pěnovým vnitřkem, vhodné k tepelné úpravě. Lilek se dá připravit mnoha způsoby - od smažení až po zapékání.
Kaviár (nebo také tatarák) z lilku je řeckým pokrmem, který připomíná pomazánku.
K jeho přípravě musíme lilek upéct, aby se uvolnila dužina uvnitř fialové slupky. Smícháním lilku s olejem a různými dochucovadly získáme falešný kaviár.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit lilky
Pro 4 osoby si připravíme 4 lilky, které omyjeme a osušíme:
- Lilky propícháme na několika místech vidličkou. Vložíme je na plech a do horké trouby, kde je pečeme 40–45 minut.
- Upečené lilky jsou svraštělé, jakoby vysušené. Necháme je vychladnout, pak jim utrhneme stopku a rozpůlíme je.
- Lžicí vydlabeme měkký vnitřek a snažíme se, abychom přitom neseškrábli slupku. Směs na prkénku jemně nasekáme nožem.
- Nasekaný lilek vložíme do cedníku v misce a necháme v lednici několik hodin vykapat šťávu, kterou pak vylijeme.
Jak namíchat lilkový kaviár
Postup vychází z tradičního řeckého receptu:
- Do lilkové směsi dáme několik lžic hustého řeckého jogurtu (můžeme ho nahradit zakysanou smetanou).
- Kaviár osolíme, opepříme, přidáme 2–3 lžíce olivového oleje a 1 lžíci vinného octa. Podle chuti můžeme pokapat balzamikem nebo worchesterem.
- Přidáme několik stroužků prolisovaného česneku. Směs pečlivě zamícháme, aby se všechny ingredience dokonale obalily jogurtem.
- Do kulatého vykrajovátka na talíři natlačíme kaviár a upěchujeme ho. Ozdobíme snítkou petrželky nebo koriandru a podáváme ho s opečenou vekou.
Lilkový kaviár se připravuje podobně jako lilkový tatarák - jak můžete vidět v našem videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Lilek 7x jinak: Připravíte z něj falešný tatarák i řízky a skvěle dochutí taky polévku nebo těstoviny
Olivovému oleji se říká tekuté zlato. S jakým druhem můžete vařit, a který se hodí jen do salátů?
Zakysaná smetana je báječnou surovinou. Máme pro vás 6 tipů na její využití
Komentáře