Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví: Jak hravě a jednoduše připravit oblíbenou klasiku vánoční tabule
Zdroj: Toprecepty.cz

Linecké cukroví je neodmyslitelnou stálicí na vánoční tabuli. A nejen na ní, pro svou oblíbenost se linecké často peče i na Velikonoce nebo na svatby. Jeho příprava je snadná, stačí dodržet jen pár pravidel.

Linecké cukroví je milováno pro svou sladko-pikantní kombinaci. Sladké těsto prolínající se s chutí pikantní zavařeniny je zkrátka sázka na jistotu. Jak na něj, aby se těsto nelepilo, upečené cukroví nelámalo a jak jednotlivé kousky plnit snadno a rychle?

Jak na neodolatelné linecké cukroví

Snad nejznámější recept na linecké je tvořen z 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutků a lžičky citronové kůry, tedy v poměru 3:2:1.

  • Nezapomeňte si všechny suroviny připravit předem, aby měly pokojovou teplotu. Cukr moučka je lepší prosátý, bez hrudek.
  • Ze všech surovin pokojové teploty vypracujte těsto. Máslo nakrájejte do mouky, poté přidejte zbytek ingrediencí. Pracujte rychle a jemně – stačí, když se všechny suroviny dostatečně spojí.
  • Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte odležet – minimálně hodinu, nejlépe do druhého dne.
  • Těsto si předem vytáhněte z lednice a nechce povolit, poté ho na pomoučněné ploše vyválejte na plát široký 3–5 mm, tenčí by se po upečení lámalo.
  • Těsto si rozdělte na několik dílů a zpracujte ho po částech. Každá várka musí být tak akorát studená, aby těsto nebylo zbytečně lepivé (moc teplé) nebo se nelámalo (moc studené).
  • Z těsta vykrajujte jednoduché vzory, kdy vždy jeden musí být plný a druhý s vykrojeným libovolným tvarem uprostřed.
  • Vykrojené tvary rozložte s malými rozestupy na plech (pomaštěný nebo vyložený pečicím papírem) a pečte v rozehřáté troubě na 160 °C po dobu 10–15 minut.
  • Během pečení je potřeba cukroví hlídat, jakmile zrůžoví, je hotovo. Hotové linecké cukroví nechte zcela vychladnout, poté můžete slepovat. 
  • Marmeládu doporučujeme kyselejší, aby vynikla její chuť. Více než vhodná je marmeláda rybízová, oblíbená je však i višňová, malinová nebo sladká klasika v podobě jahodové marmelády.

Cukroví uchovávejte v papírové krabici na chladných místech, například ve špajzce, na půdě či ve verandě. S názorným videoreceptem linecké cukroví hravě zvládnete:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky