Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké je jedním z mnoha druhů sladkých těst, která se používají k přípravě cukroví, sušenek, koláčů a šátečků. Těsto má jemnou, hladkou konzistenci a díky své vláčnosti a tvárnosti se s ním velmi dobře pracuje.

Snad žádné jiné cukroví není tak oblíbené, jako právě to linecké. Jeho velkou výhodou je vláčnost těsta, které je univerzální a hodí se pro pečení mnoha různých druhů cukroví - přitom jen málokdo pozná, že se jedná o jedno a to samé těsto.

Jak připravit základní linecké těsto

Použijeme pravidlo 3-2-1, které nám určuje základní poměr surovin:

Suroviny na linecké musí mít stejnou teplotu, proto si je připravíme dostatečně dopředu na jedno místo. Nejlepší je zpracovat linecké těsto robotem - ale nesmíme dosypávat mouku ani přilévat mléko, dokud není soudržné a bez žmolků.

Jak zpracovat linecké těsto

Vypracované těsto musíme nechat odležet v chladu:

  • Těsto jen lehce prohněteme, abychom ho zbytečně nezahřívali. Z lednice si odkrojíme jen takový kousek, který zpracujeme na jedno rozválení.
  • Těsto na linecké vyválíme na potřebnou tloušťku - pokud je měkké, vyválíme ho mezi dvěma fóliemi. Těsto, které se trhá, musíme znovu zpracovat a nechat odpočinout.
  • Formičkami vykrájíme různé tvary - vykrajovátka přitom dáváme těsně vedle sebe, aby nebylo moc zbytků těsta. Kousky přeneseme na suchý plech.
  • Linecké cukroví pečeme na 160–165 °C a přitom ho neustále hlídáme, aby se nepřipálilo. Po vyndání z trouby ho ihned sejmeme z plechu.

Jak plnit linecké cukroví

Cukroví plníme dostatečně předem, aby se rozleželo:

  • Potřeme spodní tvar lineckého marmeládou a po jejím zaschnutí přitiskneme horní díl cukroví. Druhou variantou je nanesení rozehřáté marmelády na spodní tvar a přitisknutí horního kousku tak, aby marmeláda částečně vytekla vykrojeným otvorem ven. Cukroví necháme ztuhnout, pak ho teprve uložíme.
  • Linecké cukroví plníme máslovým nebo bílkovým krémem až pár dnů před Vánoci a skladujeme ho v chladnu. Máslo (hlavně jeho rostlinné náhražky) mají tendenci rychle žluknout. Zároveň musíme dát cukroví dost času na to, aby se spolu s krémem rozleželo a změklo.
  • Ořechové, kokosové a jiné nádivky nanášíme na spodní díl cukroví velice opatrně, abychom tvary nepolámali. Nejvhodnější doba nanášení je na právě upečené, ale dokonale vychladlé cukroví, které je ještě tvrdé. Některé nádivky jsou více roztíratelné po nahřátí, například v mikrovlnné troubě.

Jak na dokonalé linecké těsto z domácí pekárny? Ve videu uvidíte, jak si těsto připravit, zpracovat ho a poté upéct. Vidět přípravu na vlastní oči je k nezaplacení:

Sladké drobečky

Při zdobení lineckého těsta popusťme uzdu fantazii. Použít můžeme vše, co chuťově příliš neovlivní jemnou, máslově sladkou chuť cukroví. Kousky poléváme rozpuštěnou čokoládou a různými polevami, které dobře zasychají. Povrch zdobíme barevným cukrářským zdobením, cukrovými dekoracemi, oříšky, kokosem, čokoládou, kandovanou kůrou, lyofilizovanou ovocnou drtí a různými technikami - malbou, jedlým papírem nebo mramorem ze dvou polev.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky