Linecké těsto na cukroví pro začátečníky: Víte, co znamená pravidlo 3-2-1?
Linecké cukroví patří neodmyslitelně k vánočním svátkům. Kromě klasických slepovaných koleček, hvězdiček a srdíček můžeme z těsta vykouzlit nekonečné množství tvarů, různě plněných i ozdobených.
Jedno těsto a nekonečně mnoho variací na linecké cukroví, které zdobí sváteční stůl, provoní byt a báječně chutná. Málokdo si dokáže představit Vánoce bez lineckých koleček slepovaných marmeládou. Jak na to, aby se cukroví povedlo?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základní recept na linecké těsto
Potřebujeme 3 díly mouky, 2 díly tuku a 1 díl cukru - pravidlo 3-2-1:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
Do těsta můžeme přidat jemně nastrouhanou kůru z citrónu, vanilkový cukr nebo vanilku. Část mouky lze nahradit kakaem, strouhanými oříšky nebo kokosem.
Jak na přípravu lineckého těsta
Necháme povolit máslo a vejce při pokojové teplotě. Všechny ingredience umícháme vařečkou nebo pomocí robota do těsta, které je hladké, jemné a vláčné. Snažíme se na něj nesahat rukama, aby se nezapařilo - čím méně zahřívání, tím je výsledek dokonalejší. Těsto necháme odpočinout minimálně hodinu v chladu. Odpočinuté těsto přeložíme na pracovní desku, podsypeme a válečkem vyválíme. Vykrajujeme požadované tvary tak, aby zůstalo co nejméně odřezků. Všechny odřezky pak zpracujeme znovu. Další odřezky už necháme na hraní dětem - obsahují už příliš mouky. Cukroví pečeme na suchém plechu na 180 °C do růžova - musí být světlé, ne červené. Po upečení je sundáme z plechu a necháme vystydnout rozložené v jedné vrstvě.
Jak ozdobit linecké cukroví
- Nejpoužívanějším způsobem je promazání pikantní marmeládou (rybízovou).
- Cukroví plníme nádivkami - oříškovou, čokoládovou nebo máslovým krémem.
- Povrch můžeme polít čokoládou, bílkovou polevou, poprášit cukrem.
- Na vlhký povrch sypeme čokoládu, cukrové zdobení, perníčky, barevný máček.
- Do čokolády nebo polevy lepíme oříšky, mandle, kandované ovoce.
- Povrch z marcipánu nebo potahovací hmoty láká k dalšímu dekorování.
- Na bílkovou polevu můžeme malovat štětcem potravinářskými barvami.
- Linecké kombinujeme s oříškovým, mandlovým nebo sněhovým cukrovím.
- Linecká kolečka použijeme jako základ pod kokosky a oříškové pusinky.
Cukroví plníme marmeládou a nádivkami až ke konci listopadu nebo na začátku prosince a necháme uležet, aby se prolnula chuť těsta a marmelády. Krémem plníme teprve několik dní před Vánocemi, aby nežluknul delším skladováním.
Sladké drobečky
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře (1)