Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví patří neodmyslitelně k vánočním svátkům. Kromě klasických slepovaných koleček, hvězdiček a srdíček můžeme z těsta vykouzlit nekonečné množství tvarů, různě plněných i ozdobených.

Jedno těsto a nekonečně mnoho variací na linecké cukroví, které zdobí sváteční stůl, provoní byt a báječně chutná. Málokdo si dokáže představit Vánoce bez lineckých koleček slepovaných marmeládou. Jak na to, aby se cukroví povedlo?

Základní recept na linecké těsto

Potřebujeme 3 díly mouky, 2 díly tuku a 1 díl cukru - pravidlo 3-2-1:

  1. 300 g hladké mouky
  2. 200 g másla
  3. 100 g moučkového cukru
  4. 1 žloutek

Do těsta můžeme přidat jemně nastrouhanou kůru z citrónu, vanilkový cukr nebo vanilku. Část mouky lze nahradit kakaem, strouhanými oříšky nebo kokosem.

Jak na přípravu lineckého těsta

Necháme povolit máslo a vejce při pokojové teplotě. Všechny ingredience umícháme vařečkou nebo pomocí robota do těsta, které je hladké, jemné a vláčné. Snažíme se na něj nesahat rukama, aby se nezapařilo - čím méně zahřívání, tím je výsledek dokonalejší. Těsto necháme odpočinout minimálně hodinu v chladu. Odpočinuté těsto přeložíme na pracovní desku, podsypeme a válečkem vyválíme. Vykrajujeme požadované tvary tak, aby zůstalo co nejméně odřezků. Všechny odřezky pak zpracujeme znovu. Další odřezky už necháme na hraní dětem - obsahují už příliš mouky. Cukroví pečeme na suchém plechu na 180 °C do růžova - musí být světlé, ne červené. Po upečení je sundáme z plechu a necháme vystydnout rozložené v jedné vrstvě.

Jak ozdobit linecké cukroví

Způsobů zdobení je opravdu mnoho:
  • Nejpoužívanějším způsobem je promazání pikantní marmeládou (rybízovou).
  • Cukroví plníme nádivkami - oříškovou, čokoládovou nebo máslovým krémem.
  • Povrch můžeme polít čokoládou, bílkovou polevou, poprášit cukrem.
  • Na vlhký povrch sypeme čokoládu, cukrové zdobení, perníčky, barevný máček.
  • Do čokolády nebo polevy lepíme oříšky, mandle, kandované ovoce.
  • Povrch z marcipánu nebo potahovací hmoty láká k dalšímu dekorování.
  • Na bílkovou polevu můžeme malovat štětcem potravinářskými barvami.
  • Linecké kombinujeme s oříškovým, mandlovým nebo sněhovým cukrovím.
  • Linecká kolečka použijeme jako základ pod kokosky a oříškové pusinky.

Cukroví plníme marmeládou a nádivkami až ke konci listopadu nebo na začátku prosince a necháme uležet, aby se prolnula chuť těsta a marmelády. Krémem plníme teprve několik dní před Vánocemi, aby nežluknul delším skladováním.

Podívejte se s námi na video, jak připravit linecké cukroví:

Sladké drobečky

Z lineckého těsta můžeme připravit nejen cukroví, ale i košíčky nebo trubičky. Všechno cukroví, které se polámalo, mělo po upečení tmavší barvu nebo se nepovedlo, schováváme do krabičky. Po skončení vánočního pečení všechny zbytky (nejen lineckého cukroví) umeleme a spojíme s máslem, zbylými krémy, oříšky, kokosem nebo čokoládou do báječných kuliček.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře (1)

Pravidlo je super, určitě ocení nejen začátečníci.

Další tipy a triky