Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecký talíř je způsob, jak z lineckého cukroví vytvořit umělecké dílko. Dosáhneme toho pomocí speciálních vykrajovátek, dobře zpracovaným a vychlazeným těstem a následným složením cukroví do tvaru talíře.

Variací lineckého cukroví se může stát tzv.. linecký talíř, který se stal fenoménem poslední doby. Jde o cukroví, které se vykrajuje pomocí unikátní sady vykrajovátek, je slepené marmeládou a složené do kulatého plochého tvaru velikosti talíře.

Jak na přípravu lineckého talíře

Základem úspěchu je dokonalé linecké těsto a jeho průběžné chlazení. Nezbytnou podmínkou pro přípravu jsou vykrajovátka, která do sebe zapadnou a tvoří sadu. Několik 3D tiskáren se již jejich výrobou zabývají:

  • Z vychlazeného těsta vyválíme plát a vykrájíme z něj potřebný počet tvarů ke složení koláče (na balení vykrajovátek je obrázek výsledného produktu). Všechny tvary upečeme v dvojnásobném množství a z poloviny vykrájíme středy.
  • Kousky přeneseme na plech a upečeme je ve vyhřáté troubě na 160 °C. Zdeformované tvary odstraníme a upečeme jiné, aby k sobě dokonale zapadly. Cukroví necháme dokonale vychladnout, aby se hned po upečení nepolámalo.
  • Kousky složíme k sobě a slepíme je marmeládou. Na dortové podložce nebo rovném talíři sestavíme z cukroví linecký talíř a celý výtvor jemně poprášíme přes sítko moučkovým cukrem.

Velmi efektní je použití marmelád dvou barev (rybízová - meruňková, jahodová - pomerančová), které vzhled moučníku z cukroví ještě vylepší.

Pokud se přípravy lineckého těsta obáváte, podívejte se s námi na video - ukážeme vám přesný postup:

Komentáře

Další tipy a triky