Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lískové oříšky jsou stejně jako jiné ořechy zdrojem vitamínů a zdraví prospěšných tuků. Jedlá semena, pokrytá tenkou slupkou, jsou ukryta v hnědé skořápce a před konzumací se musí vyloupat, popřípadě opražit.

Lískové ořechy můžeme koupit v obchodě, ale nikdy si nemůžeme být jisti jejich kvalitou - velice rychle žluknou. Čerstvé oříšky si můžeme natrhat na krajích cest na rozložitém keři - lísce. Velkou výhodou jsou vlastní lískové keře na zahradě.

Jak připravit lískové oříšky k jídlu

Po prvních příznacích vypadávání oříšku ze zeleného obalu je můžeme začít sklízet. Suché oříšky vyloupeme pomocí louskáčku na ořechy, kleští nebo kladívka. Vyloupané plody musíme opražit, aby se rozvinula jejich typická ořechová vůně. Pražíme je na pánvi nebo v troubě a po zhnědnutí je přesypeme do suché utěrky a mnutím zbavíme tenké slupky.

Jak zpracovat lískové oříšky ve sladké kuchyni

Používají se všude tam, kde použijeme i jiné ořechy:

  • Do ořechových těst na bábovky, dortové korpusy a řezy, na sušenky a krekry.
  • Do náplní na koláčky a koláče, šátečky, taštičky a rohlíčky, na posypání pečiva.
  • Do vánočního cukroví, na nepečené cukrovinky a k výrobě pralinek a čokolády.
  • Do máslových krémů, do oříškových zmrzlin a k posypání pohárů a kaší.
  • Namočené lískové ořechy (7 hodin máčení) jsou vhodné do cukroví i moučníků.
  • Do ořechového griliáše se nejvíce hodí právě lískové oříšky v karamelu.

Do vanilkových rohlíčků našich babiček patřily vlašské nebo lískové oříšky - ale ty lískové byly v cukroví chuťově výraznější. Jak na jejich přípravu? To můžete vidět v našem videu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky