Lískové ořechy ve sladké kuchyni: Výborná chuť a vůně lískáčů vás nadchne
Lískové oříšky jsou stejně jako jiné ořechy zdrojem vitamínů a zdraví prospěšných tuků. Jedlá semena, pokrytá tenkou slupkou, jsou ukryta v hnědé skořápce a před konzumací se musí vyloupat, popřípadě opražit.
Lískové ořechy můžeme koupit v obchodě, ale nikdy si nemůžeme být jisti jejich kvalitou - velice rychle žluknou. Čerstvé oříšky si můžeme natrhat na krajích cest na rozložitém keři - lísce. Velkou výhodou jsou vlastní lískové keře na zahradě.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit lískové oříšky k jídlu
Po prvních příznacích vypadávání oříšku ze zeleného obalu je můžeme začít sklízet. Suché oříšky vyloupeme pomocí louskáčku na ořechy, kleští nebo kladívka. Vyloupané plody musíme opražit, aby se rozvinula jejich typická ořechová vůně. Pražíme je na pánvi nebo v troubě a po zhnědnutí je přesypeme do suché utěrky a mnutím zbavíme tenké slupky.
Jak zpracovat lískové oříšky ve sladké kuchyni
Používají se všude tam, kde použijeme i jiné ořechy:
- Do ořechových těst na bábovky, dortové korpusy a řezy, na sušenky a krekry.
- Do náplní na koláčky a koláče, šátečky, taštičky a rohlíčky, na posypání pečiva.
- Do vánočního cukroví, na nepečené cukrovinky a k výrobě pralinek a čokolády.
- Do máslových krémů, do oříškových zmrzlin a k posypání pohárů a kaší.
- Namočené lískové ořechy (7 hodin máčení) jsou vhodné do cukroví i moučníků.
- Do ořechového griliáše se nejvíce hodí právě lískové oříšky v karamelu.
Do vanilkových rohlíčků našich babiček patřily vlašské nebo lískové oříšky - ale ty lískové byly v cukroví chuťově výraznější. Jak na jejich přípravu? To můžete vidět v našem videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí griliáš využijeme do jogurtu, kaší, pohárů či krémů. Poradíme, jak ho připravit
Komentáře