Listové těsto: Zkuste si sami připravit těsto, které po upečení vytváří tenoučké vrstvy
Listové těsto se skládá ze dvou těst (tukového a tzv. vodánku), které se postupně vrství, rozvalují a překládají, až vznikne tenká placka, která po upečení "lístkuje". Tuto vlastnost využijeme při přípravě křehkého těsta ve sladké i slané kuchyni.
Nadýchané, vzdušné těsto, které se při pečení prudce vzedme a vytvoří tenoučké vrstvičky, to je listové těsto. Většinou si ho koupíme mražené nebo chlazené v obchodě, ale není nad to připravit si vlastní, které je neporovnatelně lepší.
Jak připravit listové těsto
Skládá se ze dvou druhů těst, každé z nich musíme připravit samostatně:
- První těsto připravíme z 250 g hladké mouky, 1 vejce, špetky soli a 2 lžic octa.
- Druhé těsto vypracujeme z 250 g hladké mouky a 250 g másla.
Obě těsta necháme odpočinout v lednici. Pak je rozválíme, položíme na sebe a opět rozválíme, přeložíme a rozválíme. Zabalíme do fólie a dáme do ledničky. Rozvalování a skládání opakujeme ještě 2x, vždy po 15 minutách chlazení.
Jednoduché listové těsto
Připravíme si ledovou vodu, máslo v těstě nesmí příliš povolit, jinak nebude křehké. Budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla hodně vychlazeného
- 125 ml ledově studené vody (přibližně 10 polévkových lžic)
- špetku soli
Vypracujeme těsto, které několikrát rozválíme a složíme. Pak těsto zabalíme do fólie a dáme odpočinout do ledničky. Skládání a rozvalování opakujeme po 15 minutách ještě několikrát. Zabalené těsto pokaždé necháme vychladit v lednici.
Jak péct listové těsto
Necháme rozehřát troubu na 200 °C.
- Vykrájíme nebo vytvarujeme kousky, které položíme na plech (nemusíme používat pečicí papír, těsto se nepřichytí).
- Plech vložíme do rozpálené trouby a ztlumíme teplotu na 180 °C. Pečeme do požadované barvy.
- Pečivo, které není ničím plněné, obalujeme ještě horké ve skořicovém nebo vanilkovém cukru.
K čemu se používá listové těsto
- Štrúdly s jablky, záviny, taštičky, hřebeny, šneky a plněné rohlíčky.
- Kremrole se sněhem, žloutkové řezy, krémešky a věžičky.
- Ve slané kuchyni - slané záviny, pizza šneky, jednohubky nebo slané koláče.
Mít listové těsto v lednici se vyplatí - moučník nebo pečivo z něj upečeme rychle a všem bude chutnat. Zkuste připravit jablečný štrúdl podle našeho videoreceptu, úspěch bude zaručený:
Sladké drobečky
Troubu musíme nechat pořádně vyhřát, aby těsto rychle vyběhlo a vytvořilo lístky. Ve vlažné troubě zůstane pečivo nízké a gumové. Zbytky těsta nikdy znovu nespojujeme a nehněteme, už by nelístkovaly. Odřezky upečeme pro děti a obalíme je ve skořicovém cukru. Děti nestejnorodé tvary milují, protože mohou hádat, čemu se který podobá.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Falešné listové těsto, které zvládne každý. Je levnější, krásně lístkuje a chutná skoro jako originál
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Holka u plotny radí: Jak na masopustní boží milosti? Zkuste je s vínem a skořicovým cukrem!
Komentáře