Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto se skládá ze dvou těst (tukového a tzv. vodánku), které se postupně vrství, rozvalují a překládají, až vznikne tenká placka, která po upečení "lístkuje". Tuto vlastnost využijeme při přípravě křehkého těsta ve sladké i slané kuchyni.

Nadýchané, vzdušné těsto, které se při pečení  prudce vzedme a vytvoří tenoučké vrstvičky, to je listové těsto. Většinou si ho koupíme mražené nebo chlazené v obchodě, ale není nad to připravit si vlastní, které je neporovnatelně lepší.

Jak připravit listové těsto

Skládá se ze dvou druhů těst, každé z nich musíme připravit samostatně:

  1. První těsto připravíme z 250 g hladké mouky, 1 vejce, špetky soli a 2 lžic octa.
  2. Druhé těsto vypracujeme z 250 g hladké mouky a 250 g másla.

Obě těsta necháme odpočinout v lednici. Pak je rozválíme, položíme na sebe a opět rozválíme, přeložíme a rozválíme. Zabalíme do fólie a dáme do ledničky. Rozvalování a skládání opakujeme ještě 2x, vždy po 15 minutách chlazení.

Jednoduché listové těsto 

Připravíme si ledovou vodu, máslo v těstě nesmí příliš povolit, jinak nebude křehké. Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla hodně vychlazeného
  • 125 ml ledově studené vody (přibližně 10 polévkových lžic)
  • špetku soli

Vypracujeme těsto, které několikrát rozválíme a složíme. Pak těsto zabalíme do fólie a dáme odpočinout do ledničky. Skládání a rozvalování opakujeme po 15 minutách ještě několikrát. Zabalené těsto pokaždé necháme vychladit v lednici.

Jak péct listové těsto

Necháme rozehřát troubu na 200 °C.

  • Vykrájíme nebo vytvarujeme kousky, které položíme na plech (nemusíme používat pečicí papír, těsto se nepřichytí).
  • Plech vložíme do rozpálené trouby a ztlumíme teplotu na 180 °C. Pečeme do požadované barvy.
  • Pečivo, které není ničím plněné, obalujeme ještě horké ve skořicovém nebo vanilkovém cukru.

K čemu se používá listové těsto

Využijeme jeho vlastnosti nafouknout se a lístkovat na přípravu oblíbeného pečiva. Co tedy z něho upečeme?

Mít listové těsto v lednici se vyplatí - moučník nebo pečivo z něj upečeme rychle a všem bude chutnat. Zkuste připravit jablečný štrúdl podle našeho videoreceptu, úspěch bude zaručený:

Sladké drobečky

Troubu musíme nechat pořádně vyhřát, aby těsto rychle vyběhlo a vytvořilo lístky. Ve vlažné troubě zůstane pečivo nízké a gumové. Zbytky těsta nikdy znovu nespojujeme a nehněteme, už by nelístkovaly. Odřezky upečeme pro děti a obalíme je ve skořicovém cukru. Děti nestejnorodé tvary milují, protože mohou hádat, čemu se který podobá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky