Listový špenát na talíři: Oblíbená šťavnatá zelenina chutná velmi dobře a dá se připravit na mnoho způsobů
Špenát je ceněný díky vysoké výživné hodnotě - zřejmě se jedná o naši nejvýznamnější listovou zeleninu. Jeho chuť je příjemná a jemná, proto ho můžeme zařazovat do jídelníčku často a pochutnají si na něm i děti. Stačí vybrat ty správné recepty.
Přes zimu často sáhneme po špenátu mraženém, ale běžně bývá dostupný i špenát čerstvý. Jeho listy můžeme konzumovat syrové - hodí se ke zdobení různých jídel a jsou vhodné do salátů. Pokud se rozhodneme pro jejich tepelnou úpravu, ideální je pouze krátké vaření v páře, aby si špenát uchoval co nejvíce vitamínů. Syrový špenát lze používat i ve formě šťáv nebo přidávat do smoothie.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Listový špenát v našem jídelníčku
Špenát se vyznačuje velmi nízkým obsahem kalorií (22 kcal na 100 g), ale současně má dostatek vitaminů a minerálů (vitamin A, C, kyselina listová, železo, hořčík). Vitamín C, který je v něm obsažený, zlepšuje vstřebatelnost železa. Pravidelná konzumace špenátu má pozitivní vliv na zrak, a z tohoto důvodu se doporučuje lidem nad 50 let, dále pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Nejchutnější špenátová jídla
Špenát je skvělý k zapékání, výborně chutná společně s bramborovými plátky, vejci a sýrem. Oblíbený je v kombinaci s kuřecím masem, můžeme k němu podávat gnocchi a sýrovou omáčku. Obvykle ho dochucujeme třeným česnekem. Většina úprav špenátu je velmi rychlá. A je už na nás, jestli zvolíme klasický pokrm s bramborami nebo knedlíkem, či některou specialitu z nabídky našeho receptáře.
Slané koláče, muffiny nebo pizza se špenátem
Sýrová omáčka se špenátem a kuřecím masem
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejlepších náplní do toustů: Kuřecí se zeleninou je sytý, avokádový je pro mlsné jazýčky a francouzský voní skořicí
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Listová zelenina patří do pestré řady druhů zeleniny s jemnou nebo výraznější chutí
7 nejlepších receptů na oblíbená jídla s gnocchi. Co se k nim nejvíce hodí a jak je připravit
Komentáře