Listový špenát na talíři: Oblíbená šťavnatá zelenina chutná velmi dobře a dá se připravit na mnoho způsobů
Špenát je ceněný díky vysoké výživné hodnotě - zřejmě se jedná o naši nejvýznamnější listovou zeleninu. Jeho chuť je příjemná a jemná, proto ho můžeme zařazovat do jídelníčku často a pochutnají si na něm i děti. Stačí vybrat ty správné recepty.
Přes zimu často sáhneme po špenátu mraženém, ale běžně bývá dostupný i špenát čerstvý. Jeho listy můžeme konzumovat syrové - hodí se ke zdobení různých jídel a jsou vhodné do salátů. Pokud se rozhodneme pro jejich tepelnou úpravu, ideální je pouze krátké vaření v páře, aby si špenát uchoval co nejvíce vitamínů. Syrový špenát lze používat i ve formě šťáv nebo přidávat do smoothie.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Listový špenát v našem jídelníčku
Špenát se vyznačuje velmi nízkým obsahem kalorií (22 kcal na 100 g), ale současně má dostatek vitaminů a minerálů (vitamin A, C, kyselina listová, železo, hořčík). Vitamín C, který je v něm obsažený, zlepšuje vstřebatelnost železa. Pravidelná konzumace špenátu má pozitivní vliv na zrak, a z tohoto důvodu se doporučuje lidem nad 50 let, dále pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Nejchutnější špenátová jídla
Špenát je skvělý k zapékání, výborně chutná společně s bramborovými plátky, vejci a sýrem. Oblíbený je v kombinaci s kuřecím masem, můžeme k němu podávat gnocchi a sýrovou omáčku. Obvykle ho dochucujeme třeným česnekem. Většina úprav špenátu je velmi rychlá. A je už na nás, jestli zvolíme klasický pokrm s bramborami nebo knedlíkem, či některou specialitu z nabídky našeho receptáře.
Slané koláče, muffiny nebo pizza se špenátem
Sýrová omáčka se špenátem a kuřecím masem
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 8 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 11 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 12 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Listová zelenina patří do pestré řady druhů zeleniny s jemnou nebo výraznější chutí
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy si získalo hodně příznivců. Vyberme si ty nejlepší potraviny podporující naši vitalitu
Čerstvé špenátové listy se skvěle uplatní v naší kuchyni. Přidáváme je do salátů, smoothies a oblíbených pest
Komentáře