Jak připravit listový špenát. Osvědčené špenátové recepty z oblíbené zeleniny
Listový špenát je skvělou surovinou do kuchyně. Máme mnoho možností, jak ho využít. Vaříme z něho špenátové polévky, dusíme ho a zapékáme. Jemně nakrájené listy přidáváme do placek a upravujeme je s těstovinami. Inspirovat se můžeme osvědčenými recepty.
Čerstvé listy špenátu
Čerstvé špenátové listy se dají běžně koupit. Navíc pěstování špenátu je snadné. Pokud jsme si ho na zahradu vyseli už na podzim, budeme na jaře sklízet pěkné a mohutné listy. Zjara vysetý špenát bývá jemnější a listy jsou obvykle menší. Po oteplení špenát začne vybíhat do květu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Špenátové polévky
Do špenátové polévky je nejlepší čerstvý špenát, ale pokud ho nemáme, bude stačit i mražený. Jednotlivé listy dobře omyjeme. Na ochucení používáme především česnek a osmahnutou cibuli. Do polévky přidáme rozkvedlané vajíčko a pro zjemnění trochu smetany nebo mléka.
Těstoviny nebo gnocchi se špenátem
Na pánvi připravíme ochucené kuřecí maso, které jsme nakrájeli na kousky. Přidáme k němu špenát, utřený česnek a další suroviny podle zvoleného receptu. Pokrm doplníme hustou smetanovou omáčkou, kterou podáváme společně s těstovinami nebo gnocchi.
V troubě zapečená jídla
Nejrůznější zapečená jídla jsou oblíbená a přidáním špenátových listů nic nezkazíme. Špenát je šťavnatý, má pěknou barvu a příjemnou jemnou chuť. Gnocchi, těstoviny nebo brambory, které budeme zapékat společně se špenátem, zalijeme před vložením do trouby smetanovou směsí.
Špenátové placky a lasagne
Jemně nakrájený listový špenát je vhodný jako součást různých placek a placiček, které dochutíme česnekem. Podáváme je s pečivem nebo s bramborami. Podle dalšího receptu do pekáče vrstvíme lasagne a připravený špenát s bešamelem. Přidáme i strouhaný sýr a pokrm zapečeme.
Špenát s haluškami a bramborami
Špenátem, který osolíme a dochutíme kořením, obohatíme různá jídla. Používáme ho především na jaře. Můžeme si uvařit halušky s listovým špenátem, plněná kuřecí stehna nebo čerstvý špenát s bramborami a vejci z jedné pánve.
Pohanka i polenta, tentokrát se špenátem
Pohanku budeme mít uvařenou během chvilky, špenát do ní přidáme až krátce před dovařením. Pokrm jíme buď přímo, nebo ho ještě zapečeme se strouhaným sýrem. Z pohankové mouky také pečeme palačinky, které plníme tepelně upravenými špenátovými listy
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zapečená bramborová kaše je ideální pro využití zbytků v ledničce a posune obyčejnou přílohu do chuťových nebeských výšin
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Komentáře