Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lité moučníky jako palačinky nebo lívance jsou všeobecně velmi oblíbené a jako každý takový pokrm mají stovky variant. Lívance můžete podávat na snídani, svačinu, po polévce jako hlavní chod i jako moučník ke kávě. Ve slané verzi také jako pohoštění.

Lívance jsou menší kruhové placičky z těsta smaženého na pánvi. Od palačinek se liší kypřením. Je jich mnoho druhů. Asi základní rozdíl je v kypření, lze je nakypřit droždím, práškem do pečiva nebo moderně kváskem.

Shodný je u všech způsob tepelné přípravy. Můžete mít lívanečník, aby byly všechny lívance stejně velké, ale není to nutné. Lívancové těsto lijte vždy na dobře rozpálenou pánev, pak ztlumte teplotu a smažte lívance z obou stran dočervena. Pánev stačí tukem jen potřít, aby nebyly mastné.

Lívance kypřené droždím

Pokud chcete, aby vaše lívance chutnaly jako ty od babičky, určitě připravte kynuté. Řídké těsto s droždím kyne poměrně rychle. Pokud těsto správně připravíte, za necelou půlhodinku už můžete smažit.

Lívance kypřené práškem do pečiva

Přišly k nám pravděpodobně z anglosaských zemí, kde jsou známé jako Pancakes. Výhodou je velmi rychlá příprava. Těsto jen zamícháte a už můžete smažit. Kypřidlo funguje až při smažení a dělá lívance správně nadýchané. Kromě prášku do pečiva můžete použít i jiná kypřidla jako sodu nebo vinný kámen.

Lívance kypřené kváskem

Žitný kvas nebo pšeničný Mateřský kvásek jsou pro milovníky původních receptur a nejtradičnějších chutí to pravé. Jde o proces poněkud časově náročný, ale labužníci výsledek jistě ocení. Asi největší výhoda je, že po kvásku strávníky pálí žáha opravdu jen velmi výjimečně.

Lívance s kysanými mléčnými produkty

Velmi chutné těsto na lívance připravíte s jogurtem, acidofilním mlékem, kefírem nebo tvarohem. Jejich mírná nakyslost je příjemná a také je možno použít menší množství kypřidla, protože kyprost dodá i mléčný produkt.

Lívance s jinou než pšeničnou moukou

Pro ty, kdo se vyhýbají pšeničné mouce nebo lepku, máme v databázi mnoho možných variant. Pšenici můžete nahradit ovesnými vločkami, moukou ječnou, pohankovou, luštěninovou apod. Jejich odlišná chuť potěší všechny gurmány.

Lívance z ovoce

Pokud základní složku těsta tvoří ovoce (např. rozmačkané banány nebo strouhaná jablka), které dodá lívancům vláčnost i výbornou chuť, ručíme za to, že strávníci budou nadšeni. Hodí se k nim skořice a kopeček zakysané smetany.

Slané lívance

Chutným překvapením při pohoštění nebo večeři se mohou stát slané lívanečky, do kterých zpracujete případné zbytky sýrů, uzenin nebo zeleniny z chladničky. Jedny z nejznámějších jsou východoevropské bliny z pohankové mouky, které mohou být pikantním pohoštěním i ve vaší kuchyni.

 

Doufáme, že náš přehled přispěje k pestřejšímu jídelníčku i u vás doma. Začátečníkům nabízíme videorecept na klasické lívance, který je provede přípravou krok za krokem.

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky