Oblíbené lívance můžete připravit na mnoho způsobů, dokonce i naslano
Lité moučníky jako palačinky nebo lívance jsou všeobecně velmi oblíbené a jako každý takový pokrm mají stovky variant. Lívance můžete podávat na snídani, svačinu, po polévce jako hlavní chod i jako moučník ke kávě. Ve slané verzi také jako pohoštění.
Lívance jsou menší kruhové placičky z těsta smaženého na pánvi. Od palačinek se liší kypřením. Je jich mnoho druhů. Asi základní rozdíl je v kypření, lze je nakypřit droždím, práškem do pečiva nebo moderně kváskem.
Shodný je u všech způsob tepelné přípravy. Můžete mít lívanečník, aby byly všechny lívance stejně velké, ale není to nutné. Lívancové těsto lijte vždy na dobře rozpálenou pánev, pak ztlumte teplotu a smažte lívance z obou stran dočervena. Pánev stačí tukem jen potřít, aby nebyly mastné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Lívance kypřené droždím
Pokud chcete, aby vaše lívance chutnaly jako ty od babičky, určitě připravte kynuté. Řídké těsto s droždím kyne poměrně rychle. Pokud těsto správně připravíte, za necelou půlhodinku už můžete smažit.
Lívance kypřené práškem do pečiva
Přišly k nám pravděpodobně z anglosaských zemí, kde jsou známé jako Pancakes. Výhodou je velmi rychlá příprava. Těsto jen zamícháte a už můžete smažit. Kypřidlo funguje až při smažení a dělá lívance správně nadýchané. Kromě prášku do pečiva můžete použít i jiná kypřidla jako sodu nebo vinný kámen.
Lívance kypřené kváskem
Lívance s kysanými mléčnými produkty
Velmi chutné těsto na lívance připravíte s jogurtem, acidofilním mlékem, kefírem nebo tvarohem. Jejich mírná nakyslost je příjemná a také je možno použít menší množství kypřidla, protože kyprost dodá i mléčný produkt.
Lívance s jinou než pšeničnou moukou
Pro ty, kdo se vyhýbají pšeničné mouce nebo lepku, máme v databázi mnoho možných variant. Pšenici můžete nahradit ovesnými vločkami, moukou ječnou, pohankovou, luštěninovou apod. Jejich odlišná chuť potěší všechny gurmány.
Lívance z ovoce
Pokud základní složku těsta tvoří ovoce (např. rozmačkané banány nebo strouhaná jablka), které dodá lívancům vláčnost i výbornou chuť, ručíme za to, že strávníci budou nadšeni. Hodí se k nim skořice a kopeček zakysané smetany.
Slané lívance
Chutným překvapením při pohoštění nebo večeři se mohou stát slané lívanečky, do kterých zpracujete případné zbytky sýrů, uzenin nebo zeleniny z chladničky. Jedny z nejznámějších jsou východoevropské bliny z pohankové mouky, které mohou být pikantním pohoštěním i ve vaší kuchyni.
Doufáme, že náš přehled přispěje k pestřejšímu jídelníčku i u vás doma. Začátečníkům nabízíme videorecept na klasické lívance, který je provede přípravou krok za krokem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hlíva je po žampionech druhá nejoblíbenější pěstovaná houba. Přinášíme šikovné nápady na její kuchyňské zpracování
Čím nahradit prášek do pečiva? Rady pro snadné pečení
Jednoduché cottage buchty bez droždí a kynutí: Jsou hotové za chvilku a chutnají báječně s povidly i tvarohem
Komentáře