Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lízátka jsou cukrovinky, které mají různý tvar a jsou napíchnuté na plastovou nebo dřevěnou špejli. Lízátka jsou oblíbená mezi dětmi i dospělými, protože díky okusování nebo olizování dlouho vydrží a nemusíme se jich dotýkat rukama.

Lízátka už dávno nevypadají jen jako sladká cukrová kolečka a kuličky, hýřící barvami. Pod názvem lízátko, lollipop, se skrývá dobrota tvrdé i měkké konzistence v různých tvarech a příchutích. Víte, jaké možnosti se v nich skrývají?

Jak vyrobit dortová lízátka

Dortová lízátka, cake pops, se připravují z rozdrobeného piškotového těsta, smíchaného s krémem a různými přísadami - čokoládovými pecičkami, barevným máčkem, kandovaným ovocem nebo oříšky. Hmotu tvarujeme do kuliček, napichujeme na tyčky a namáčíme do čokolády nebo do fondánové polevy. Před zaschnutím zdobíme lízátka cukrovými ozdobami.

Karamelová lízátka jsou hit

Karamel na tyčce je dokonalou náhradou roksových lízátek. Krupicový cukr necháme rozpustit na pánvi a mícháme ho, dokud nemá medovou barvu. Pak do něj přilijeme tučnou smetanu a cukr v ní rozpustíme. Na závěr přidáme máslo a hmotu vymícháme dohladka. Karamel nalijeme do formiček a zapíchneme do nich tyčku. Také můžeme nalít na pečicí papír karamelová kolečka a do nich tyčku položit.

Jak připravit perníková lízátka

Malé perníčky, ozdobené bílkovou polevou, jsou originálním materiálem pro přípravu lízátek. Z těsta můžeme vykrájet různé tvary a všechny je ozdobíme libovolným dekorem. Na perníčky pak naneseme polevu, přimáčkneme do ní tyčku nebo nanukové dřívko a přiložíme druhý perníček. Lízátka necháme důkladně zaschnout. Místo perníčků můžeme použít sušenky nebo linecké cukroví.

Rychlá lízátka z marshmallow

Pěnová hmota, která je na trhu v mnoha tvarech a velikostech, si získala srdce dětí i dospělých. Z růžovobílých válečků připravíme lízátka jednoduchým způsobem - napíchneme každý kousek na tyčku nebo na špejli a namočíme do rozpuštěné čokolády nebo barevné fondánové polevy. Povrch ještě před zaschnutím ozdobíme cukrovými dekoracemi. Stejně dobrá jsou i lízátka ze želé.

Jak na lízátka s čerstvým ovocem

Nejjednodušší lízátka vytvoříme namočením na tyčce napíchnutého čerstvého ovoce do rozpuštěné čokolády nebo do polevy. Pokud chceme vytvořit ještě lepší dobrotu, obalíme kousky ovoce do hmoty z rozdrobených piškotů či sušenek s krémem a teprve potom máčíme do čokolády. Lízátka zdobíme šrafováním polevou a drtí z lyofilizovaného ovoce - ale i bez ní budou dokonalá.

Originální lízátka s marcipánem

Nekonečné variace na lízátka vzniknou pomocí obarveného marcipánu - nebo můžeme vytvarovat piškotovou hmotu jako na dortová lízátka a tu potáhnout marcipánem nebo potahovací hmotou. Tvary napíchneme na tyčky a necháme v lednici ztuhnout - pak je ozdobíme podle fantazie a podle situace. Z tvárné hmoty můžeme připravit vše, na co si vzpomeneme.

Jak připravit pečená lízátka

Z křehkého nebo lineckého těsta vyválíme plát, z kterého vykrájíme kolečka, oválky nebo srdíčka (ta můžeme obarvit kapkou jedlé barvy do růžova). Kolečka naplníme marmeládou, vložíme dřevěnou špejli, přiložíme druhé kolečko a okraje pevně stiskneme vidličkou. Celá lízátka, potřená vajíčkem a posypaná krystalovým nebo třtinovým cukrem upečeme v troubě na 180 °C.
Blesková dortová lízátka vyrobíme napíchnutím špejle do rumových kuliček, které si můžete připravit podle našeho videa:

Sladké drobečky

K výrobě lízátek potřebujeme tyčky - ty se dají koupit v potřebách pro cukráře nebo na internetu. K dostání jsou plastové lízátkové tyčinky, z lisovaného papíru, nanukové dřevěné nebo obyčejné špejle. Moc hezky vypadají lízátka, napíchnutá na barevných napichovátkách na jednohubky nebo na plastových míchátkách na nápoje.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky