Lněné semínko je nezbytnou součástí většiny druhů chleba a celozrnného pečiva
Lněné semínko patří mezi nejstarší potraviny vůbec. Pochází z rostliny len setý, který se kromě výživných semínek pěstuje kvůli dlouhým vláknům pro výrobu textilu a oleje, který se lisuje ze zralých lněných semen.
Maličká hnědá semínka nevypadají na to, že mají na lidský organismus tak významný vliv a to nejen pro obsah oleje, vlákniny, bílkovin, vitamínů a nulový výskyt lepku. Možná si ani neuvědomujeme, v kolika potravinách můžeme semínka najít.
Mohlo by vás zajímat
Do čeho použít lněné semínko
Možností je mnoho podle toho, dáváme-li přednost oleji nebo semínkům:
- Semínka jsou součástí většiny chlebových těst a celozrnného pečiva i slaných krekrů. S jinými semínky se využívají v bezlepkové stravě.
- Namočenými lněnými semínky nahradíme vejce (2 lžíce semínek a 2 lžíce vody) v koláčích, palačinkách, nákypech, ve slaném i sladkém pečivu.
- Semínka ochutí jogurt, tvaroh a smoothie - musíme je však předem namočit a umlít, aby neprošly naším tělem bez užitku.
- Pečivo, posypané semínky (chleba, rohlíky, sušenky a krekry) získá po upečení oříškovou chuť a křupavý povrch.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Lososa můžeme uplatnit v mnoha běžných receptech i delikatesách. Jak chutná nejlépe?
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře