Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lněné semínko patří mezi nejstarší potraviny vůbec. Pochází z rostliny len setý, který se kromě výživných semínek pěstuje kvůli dlouhým vláknům pro výrobu textilu a oleje, který se lisuje ze zralých lněných semen.

Maličká hnědá semínka nevypadají na to, že mají na lidský organismus tak významný vliv a to nejen pro obsah oleje, vlákniny, bílkovin, vitamínů a nulový výskyt lepku. Možná si ani neuvědomujeme, v kolika potravinách můžeme semínka najít.

Do čeho použít lněné semínko

Možností je mnoho podle toho, dáváme-li přednost oleji nebo semínkům:

  • Semínka jsou součástí většiny chlebových těst a celozrnného pečiva i slaných krekrů. S jinými semínky se využívají v bezlepkové stravě.
  • Namočenými lněnými semínky nahradíme vejce (2 lžíce semínek a 2 lžíce vody) v koláčích, palačinkách, nákypech, ve slaném i sladkém pečivu.
  • Semínka ochutí jogurt, tvaroh a smoothie - musíme je však předem namočit a umlít, aby neprošly naším tělem bez užitku.
  • Pečivo, posypané semínky (chleba, rohlíky, sušenky a krekry) získá po upečení oříškovou chuť a křupavý povrch.

Lněný olej můžeme koupit v obchodech již vylisovaný. Používáme ho ve studené kuchyni do salátů, v kosmetice na akné a jako prevenci proti zácpě. Olej rychle žlukne, proto se musí spotřebovat co nejdříve.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky