Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyloupat lískové ořechy snadno a bez úrazu? Máme pro vás dva osvědčené způsoby, na které nebudete potřebovat louskáček. Naučte se pár triků, jak loupání zvládnout snadno a efektivně. Tento článek vám s tím pomůže.

Lískové oříšky jsou nejen oblíbenou pochoutkou, ale také superpotravinou, která obsahuje příznivé živiny a tuky pro naše tělo. Těchto malých oříšků existuje několik druhů a každý má jinak tvrdou skořápku. Poradíme vám, jak se s ní vypořádat.

Jak lískové oříšky vyloupat

Jak oříšky dostat ze skořápky, aby zůstala neporušená jádra a nebylo všude kolem zbytečně mnoho nepořádku? Můžeme použít klasický louskáček na ořechy, který má otvory v několika velikostech, pro různé druhy ořechů. Dají se s ním louskat nejen lískové ořechy, ale také vlašské ořechy. Jeho nevýhodou ovšem je, že skořápky létají všude kolem. Jak tomu zabránit? Máme pro vás dva další tipy, jak oříšky vyloupat:

  1. První způsob: Potřebujeme pevný a tvrdý podklad. Nejlépe velké kuchyňské prkénko, kladívko a montážní očkoplochý klíč. Vhodný je ten, který má jednu stranu úplně uzavřenou a vejde se do ní lískový oříšek. Oříšek umístěte do očka klíče tak, aby nahoře vykukoval ven, a kladívkem uhoďte. Skořápka praskne, nikam se nerozlétne a oříšek zůstane celý.
  2. Druhý způsob: Použijeme mačkadlo na česnek. Vložte oříšek do mačkadla a přimáčkněte. Bude to chtít trochu více síly, ale výsledek bude stejný jako u prvního způsobu.  

Oba způsoby doporučujeme vyzkoušet.

Jak skladovat lískové oříšky

Máme dvě možnosti skladování:

  1. Nejsnadnější skladování oříšků na zimu je ve skořápce. Musí však být dostatečně vysušené, aby neplesnivěly. Vhodným obalem je papírový sáček nebo zelinářská síťka. Prostor pro skladování musí být suchý a vzdušný.
  2. Pokud se rozhodnete oříšky před uskladněním vylouskat, mějte na paměti, že po vyloupání se stanou snadným terčem pro potravinové škůdce a časem žluknou. Uchovávejte je proto na suchém, vzdušném a tmavém místě, v uzavřené nádobě, nebo nejlépe vakuované po menších porcích v lednici. 

Náš tip: připravte si máslo z lískových oříšků, nebo krémové košíčky

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky