Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Low carb znamená druh stravování, při kterém razantně snížíme příjem sacharidů i cukru a zvýšíme podíl tuků. Množství bílkovin ve stravě zůstává nezměněné, sacharidů však přijímáme jen 15–25 % doporučeného denního příjmu.

Někdo preferuje low carb dietu jako cestu ke štíhlé postavě, jiný zase jako zdravý životní styl. Omezení sacharidů rozhodně přispívá k ozdravení a lepšímu fungování organismu - zvýšený přísun tuků nám však v boji s váhou rozhodně nepomůže.

Potraviny pro přípravu low carb dezertů

Pokud jste o tomto způsobu stravování zatím neslyšeli, mohlo by vás zajímat něco pro seznámení a vysvětlení.

  • Jako v každé zdravé stravě je vhodné jíst čerstvou zeleninu, která zde nahrazuje mouku. Do stravy zařadíme vejce, ořechy, semínka, mléko a mléčné výrobky, smetanu, jogurty a tučné sýry.
  • Ovoce obsahuje nezanedbatelné množství cukru, proto ho omezíme na 1–2 kusy denně a zapomeneme na kompoty, marmelády, poháry, džusy, slazené nápoje, sladké likéry a destiláty.
  • Musíme se důsledně vyhýbat mouce a výrobkům z ní, rýži, těstovinám, kuskusu, bulguru, batátům a časté konzumaci brambor a luštěnin. Vynecháme z jídla cukr, sladkosti, moučníky, dezerty, zmrzliny a čokoládu.
  • Přírodní i umělá sladidla, která jsou běžně k dostání, nahradí cukr v plné míře - jen je potřeba číst doporučené množství na etiketě a nepřehánět to s množstvím, aby dezert nezískal nepříjemnou pachuť.
  • Mouku nahradíme moukou ořechovou, mandlovou, fazolovou, cuketovou, dýňovou, kokosovou, lupinovou a podobnými náhražkami s minimem sacharidů. Takové mouky jsou i přirozeně bezlepkové.

Jak připravit low carb dezert

Nemusíme to toho obávat, mnohdy nikdo ani nepozná, že jde o zdravý zákusek:

  • Používáme vejce jako v normálních moučnících. Cukr ve žloutkové pěně nahradíme zdravým cukrem nebo jeho náhražkou.
  • Tuk přidáme vlahý nebo rozpuštěný - jen si musíme uvědomit, jestli množství tuku není pro naše tělo zbytečně vysoké.
  • Mouku nahradíme nízkosacharidovou variantou (mandlová, kokosová mouka), strouhanou zeleninou (cuketa, mrkev), mletými ořechy, mákem nebo kakaem.
  • Těstu dodá chuť strouhaná citrónová kůra, vanilka, oříšky, tonka fazole nebo koření - skořice, muškátový oříšek nebo různá aromata.
  • Vláčnosti docílíme přidáním smetany, tvarohu, jogurtu, kefíru nebo zakysané smetany do těsta, které tím získá kyselkavou, jemnou chuť.
  • Ovoci se nemusíme vyhýbat, pokud ho nejíme velké množství. Stačí ho použít k ozdobení moučníku nebo poháru, popřípadě ho přidat do bublaniny.

Rady a tipy

Nemusíme se bát ani pohárů se šlehačkou, čokoládovou pěnou nebo tvarohem, pokud k jejich přípravě nepoužijeme cukr, med ani přírodní sirupy. Zmrzliny a nanuky sladíme například stévií nebo xylitolem a to jen několika kapkami. Do menších moučníků zašleháme občas zralé banány, které jsou sladké samy o sobě a cukr už do nich není potřeba.
 
Zkuste si podle našeho videa připravit šlehačkovou roládu, do které potřebujete místo mouky kakao a místo cukru jiné sladidlo:

Některé potraviny obsahují skryté sacharidy, kterým je třeba se také vyhnout - například light jogurty, které jsou dochucovány moukou nebo škrobem. Moukou či pudinkem jsou nastaveny různé krémy a zmrzliny. Je proto vhodnější si připravit vlastní mražené dobroty bez škrobu a cukru, o kterých bezpečně víme, co obsahují.

Další tipy a triky