Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Domácí majonéza je studená omáčka, která skvěle spojí a doplní ingredience v salátech, pomazánkách a poslouží jako základ jiných studených omáček (tatarské, maltézské a dalších). Využijete ji také do některých speciálních těst.
Co patří do majonézy?
Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej používáme chuťově neutrální (olivový se hodí jen na omáčku k pokrmu Vitello tonato) též v pokojové teplotě. Majonézu ochucujeme solí, pepřem, bylinkami, octem nebo citronovou šťávou, dijonskou nebo plnotučnou hořčicí apod.
Základní majonéza
Do misky vložíme žloutek, mírně osolíme, třeme vařečkou nebo metličkou a pomalu po kapkách přidáváme olej. Vždy musíme předchozí olej důkladně zatřít, než přidáme další. Postupujeme opatrně a trpělivě. Až když začne majonéza houstnout, můžeme přidávat olej tenkým pramínkem po troškách. Mícháme, dokud není majonéza opravdu hustá. Pak ji okyselíme citronem nebo octem, čímž zřídne a znovu došleháme s olejem dohusta. Celkem na 1 žloutek upotřebíme necelé 2 dl oleje. Tato majonéza má krásně žlutou barvu.
Levná majonéza
Do kotlíku nebo misky rozklepneme celé vejce, osolíme a mírně okyselíme citronem nebo octem, šleháme metličkou a pomalu přidáváme olej jako u postupu výše. Přidáváme po troškách a šleháme, dokud majonéza nezhoustne. Této majonézy je větší množství.
Pokud chcete použít elektrický šlehač s metlami, zapněte ho jen na nejnižší rychlost, abyste do vajec nenahnali rychle mnoho vzduchu. Majonéza by pak klesla.
Blesková majonéza
Použijeme ponorný mixér a vysokou úzkou nádobu, která bývá u ponorného mixéru jako příslušenství. Do nádobky klepneme celé vejce, přidáme sůl, ocet a olej podle receptu naší uživatelky. Pak zanoříme mixér až ke dnu, zapneme a pomalým tahem vzhůru po stěně nám ihned vzniká majonéza. Je skvělá, hustá a trvanlivá. Zkuste.
Druhy majonézy
Majonézu můžeme vytvořit i z vařených žloutků, bez žloutků a dokonce zcela bez vajec. Zde se důsledně řiďte receptem.
Náprava sražené majonézy
Majonéza se srazí, když jsme příliš netrpěliví, nenecháme vejce a olej dost ohřát anebo spěcháme a oleje přidáme víc najednou nebo ho nedostatečně zašleháme.
V tom případě dáme do čisté misky nový žloutek, osolíme, mícháme a po kapkách zapracováváme olej. Když začne nová majonéza houstnout, místo oleje začneme po lžičkách zapracovávat sraženou majonézu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kuchtění podle Receptáře Přemka Podlahy: Hitem byla pomazánka „sloní žrádlo“, králík na šlehačce nebo zelňačka ze segedínu
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Domácí majonéza z vařených vajec vylepší pomazánky i sváteční bramborový salát. Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník
Komentáře